(VIDEO) Tomašević o Holdingu i ovrhama: ‘Tamo je problematičan jedino dug’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave kao i svakog utorka, održava press konferenciju za medije od 11 sati.

Progovorio je o ovrhama i gorućem pitanju Zagrebačkog holdinga.

“Ono što smo naslijedili je bila vrlo otežana likvidnost i dug oko 5 milijardi kuna. Bilo je potrebno stabilizirati Holding. Izabrali smo članove Uprave, već smo rekli da nažalost nije dolazilo do dobre suradnje niti s NO niti s novima članovima uprave niti s nama i zato smo razriješili bivša dva člana nove uprave.

O ovrhama: službeno to nemamo. Sve je na neki način očekivano za firmu ovako veliku.

Sve što se tiče financijske strane je pod kontrolom, da je super nije. To smo rekli već na početku. Velik dio prihoda Holdinga dolazi od Grada Zagreba, a ne od građana. Obaveze se podmiruju redovno.

Pričao sam s upravom Holdinga, oni su uspostavili kontakt s ove dvije tvrtke koje su najavile ovrhe. Holding je u fazi restrukturiranja i uskoro ćemo predstaviti plan.

Sve je pod kontrolom”, rekao je Tomašević.

Novinari su ga upitali kako može sve biti pod kontrolom ako su ovrhe u milijunima kuna.

“Zašto nisu imali sa starim članovima uprave kontakt to pitajte njih. Sad imaju kontakt s novima članovima uprave. Ukoliko postoje dospjele obaveze mora postojati kontakt”, rekao je Tomašević.

‘Loša suradnja’

Komentirao je smijenjene Vukovića i Samodola.

“Loša suradnja je bila, a ne loša komunikacija. Kad smo vidjeli da stvari ne funkcioniraju da ih stara uprava ne uključuje u donošenje odluka, to je bio trigger.

Mi kao skupština želimo biti informirani o svemu.

Bivši gradonačelnik je imao oduku o tome da se traži suglasnost gradonačelnika za svako zapošljavanje, za svih 7 i pol tisuća ljudi. Bilo da se radi o direktoru ili čistačici. Mi smo tu odluku ukinuli, uprava je imala otvorene ruke da zapošljava bez suglasnosti.

Mi za to zadnje zapošljavanje direktora, nismo uopće bili uključeni u to”, objasnio je.

O gradskim ljekarnama

“Ne znam kakve su optužbe. Kakvo je to političko kadroviranje? Toga nije bilo”, kaže gradonačelnik.

O Poliklinici za zaštitu djece

“Čuo sam za sumnju da se dokumentacija iznosila, o tome su informirani svi koji trebaju, istraga je u tijeku. Ako je došlo do bilo kakvog iznošenja ili uništavanja dokumentacija to je kazneno djelo. Policija će istražiti što se dogodilo”, rekao je Tomašević.

Objasnio je i komentiranja da je on htio preuzeti sve ovlasti u Holdingu.

“Već sam sve objasnio. Na Skupštini je da donosi plan poslovanja, i strateške ovlasti. Uprava može donositi najvažnije odluke ali uz suglasnost Skupštine, tako bi trebalo biti.

Odluka Uprave je da plan poslovanja implementira, a NO to kontrolira. Htjeli smo da se u izjavi o osnivanju pojasne sve ovlasti Uprave i nadzornog odbora ali do toga nije došlo”, pojasnio je gradonačelnik.

Gradski uredi moraju sve slati na pregled?

“Postoje zastupnici i odbori koji imaju određene ovlasti. Ali to nije istina, nema paralelnog sustava. Postoje i radne skupine gradonačelnika koji meni pomažu u vođenju grada”, pojasnio je Tomašević.

Novinari su mu postavili pitanje zašto nije vjerovao Upravi Holdinga.

“Svaka uprava u našim gradskim poduzećima će imati Nadzorni odbor  koji neće biti debatni klub. Oni su tu da nadziru, a ne da upravljaju.

Ako je jedino u Holdingu maknuta suglasnost gradonačelnika, to pokazuje povjerenje u dva člana uprave.

Pokazuje da nikakvog političkog kadroviranja nije bilo”, ponovio je Tomašević.

Postavljeno je i pitanje događa li se nešto dramatično u Holdingu.

“Po meni jedino dug, otežana likvidnost, ovisnost o gradskim prihodima”, rekao je gradonačelnik.

Press konferenciju možete pratiti ovdje:

 

Komentari