(VIDEO) ‘ŠLAGIRALO ME’! Stanovnici Frankopanske dva sata bili na ulici u strahu i nevjerici, spustila se cijela ulica

Foto: Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Vatrena stihija koja suklja iz zemlje te svojom vrućinom čak topi i električne žice tramvaja: najkraći je opis zastrašujućeg požara i eksplozije plina koji je prije godinu dana zgrozio čitav Zagreb, ali ponajviše stanovnike Frankopanske ulice gdje se isti i dogodio.

APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ CENTRA ZAGREBA! Otvoreni plamen uništavao sve pred sobom dva sata, spržio i tramvajske žice

Kako je Zagreb.info tada pisao, požar je buknuo na Dan Grada Zagreba i to oko 23:17 sati, tijekom sanacije vodovodne cijevi usred koje je puknula plinska cijev. Četvero je djelatnika Vodovoda bilo ozlijeđeno i medicinski zbrinuto, a visoka je vatra pržila iz ceste u ravnini s prozorima stanovnika oko dva sata.

Među zgroženim i prestrašenim stanovnicima Frankopanske koji su te večeri izašli na ulice, bila je i Marina (62) koja čitav svoj život živi u toj ulici, najprije na prvom katu, a danas u potkrovlju jedne od zgrada u ulici.

“Isuse Bože, kad sam to vidjela. Nisam vidjela ranije ništa slično, šlagiralo me. Baš je izgledalo grozno, katastrofa, pitala sam se hoće li to uspjeti ugasiti”, prisjetila se Marina tog nesvakidašnjeg incidenta na adresi Frankopanska 1.

Dodala je i kako na tavanu nije imala prozor, ali je kroz otvoreni balkon čula viku i strku nakon buke koju je opisala riječima: “kao neki udarac, kao da je nešto puklo”.

“Svi smo istrčali dolje, sukljala je vatra i svi smo se pitali što se događa. Pitali smo i radnika, koji je bio ljubazan, kako to misle ugasiti, rekao nam je da se ne brinemo. Ostala sam na ulici dok nisam vidjela da se vatra spustila”, opisala je situaciju navodeći kako je strah među ljudima pa i kod nje same bio očit, iako su radnici bili ljubazni i susretljivi, bila je skeptična prema njihovim riječima dok se situacija nije popravila.

Foto: Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Prije vatre: ‘Potres i poplava’

Iako je požar ugašen te večeri, radovi su trajali i ujutro, kada je cijela ulica bila ograđena policijskim trakama uz podršku policajaca koji su osiguravali da na cesti nema nikoga osim nadležnih za sanaciju ove krizne situacije.

Dok su stanari, kaže nam Marina, na ulici mogli dobiti sve informacije koje su tada bile dostupne, u same stanove stanara nitko nije dolazio davati dodatne informacije treba li na nešto pripaziti.

“Koristila sam struju, imam kuhalo za vodu, a i jednu rolu na struju na plinskom štednjaku”, objasnila je kako je taj dan obavljala što je trebala u svojoj kuhinji.

Kako čitav život živi u Frankopanskoj, navela je kako je i ranije tijekom života doživjela brojne neugodnosti.

Foto: Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba

Prisjetila se ’91. godine kada je cijela ulica bila raskopana pa je ulicu prelazila preko dasaka, a prije par godina je obilna kiša donijela i bujicu koja je također potopila ovu ulicu u centru grada.

“I potop i potres i vatra, stalno se nešto u toj Frankopanskoj događa. Nisam oguglala, stalno sam u nekom strahu, što bude gdje palo ili puklo. Ali, tu sam rođena, nemam ništa drugo, mogu jedino pod Most Slobode”, zaključila je Marina.

Kod intervencije prije godinu dana, Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, naveo je da je  otvoreni plamen trajao oko dva sata, a vatrogasna intervencija je završila u 3:50 sati. Jedno je vozilo ostalo i nakon gašenja na mjestu događaja radi osiguranja, a ukupno je u intervenciji bilo aktivno 18 vatrogasaca u sedam vatrogasnih vozila.

„Za vrijeme trajanja intervencije u jednom smo stanu postavili cijevnu prugu za gašenje kako bismo se osigurali da ne bi došlo do proširenja požara zbog isijavanja topline“, iznio je Jembrih jedan od detalja gašenja požara.


Komentari