(VIDEO) Sindikalni bećarac ‘zapjevao’ na Markovom trgu: ‘Štrajkat ćemo do ljeta’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom s pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijentata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

“Neka nas malo slušaju, nek’ s nama kruh naš kušaju, ispraznih riječi dosta je svima, nek’ im se malo stolica klima”, odzvanjalo je Markovim trgom, gdje je sindikalni band-aid “Škola za život” izveo bećarac s promijenjenim stihovima pjesme “Kuća na kraju sela” Miroslava Škore.

“Još jednom vam poručujemo, ignorirajući nas, nećete riješiti problem, mi ćemo dolaziti ovdje, i biti u štrajku toliko dugo dok se zaostajanje naših plaća i koeficijenata ne riješi”, poručio je vladajućima pred stotinjak prosvjednika predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan. Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a Mihalinec je najavio da će se u četvrtak štrajkati u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Izjavio je kako danas štrajka gotovo 90 posto članstva u srednjim školama, a vjeruje kako je ista situacija i u osnovnim školama.

Prestanite obmanjivati narod

“Ovi ljudi ovdje došli su prenijeti poruku 68.000 njihovih kolega iz osnovnih i srednjoškolskih ustanova: prestanite obmanjivati narod, povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje u sustavu odgoja i obrazovanja”, poručio je Mihalinec premijeru Andreju Plenkoviću.

Dodao je kako su donedavno dijelili sudbinu s radnicima socijalne skrbi. “Vi ste njihov položaj popravili, na tome vam čestitamo, sada je vrijeme za nas”, rekao je.

Najavio je da će se cirkularno štrajkati do 1. studenog. “Do tada imate rok riješiti naš problem”, rekao je Mihalinec iako su sindikalci pjevajući bećarac poručili kako će “štrajkati do ljeta”.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je kako su na Markovu trgu zaposleni u školama iz županija u kojima se štrajka i optužila Vladu da ne vodi računa o obrazovanju, nego krši vlastite strategije i smjernice.

“Vlada može kažnjavati sindikalne čelnike, ali ne smije kažnjavati zaposlenike u sustavu obrazovanja. Ignoriranje zaposlenika i štrajka u školama je poniženje naše struke, a mi se borimo upravo za naše dostojanstvo”, naglasila je Šprem.


Komentari