(VIDEO) Petek: ‘Nije mi samo cilj smijeniti Bandića s vlasti nego se pripremiti da kvalitetno upravljam Zagrebom’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Predsjednik kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek žestoko je krenuo u predizbornu kampanju. Velika mu je želja stati na tron i postati gradonačelnik grada Zagreba. Objasnio nam je glavne motive i razloge zašto bi on bio idealan kandidat za novog gradonačelnika.

“Smatram da sam u posljednje tri i pol godine detaljno upoznao grad Zagreb i njegovo funkcioniranje. Također u komunikaciji s građanima upoznao sam i probleme koji su u gradu odnosno upoznao sam prioritete koje građane muče. Također smatram da sam najbolji, najpotpuniji i najkompletniji kandidat jer sam tijekom ovog perioda pripremao rješenja za brojne, nagomilane gradske probleme koje ću sad u ovom periodu jasno komunicirati, a kad dođem u priliku realizirati sa svojim timom”, kaže nam.

Smatra kako je svoju borbenost u razotkrivanju sadašnje Gradske uprave svima dokazao.

“Kao što su otvaranja bolnih, teških tema kao što su gospodarenje otpadom, građevinske lobije koji funkcioniraju u gradu. Od žičare, gradnje stanova, izmjene zemljišta, pa sve do zaštitarskih poslova i načina kako funkcionira Bandićeva Gradska uprava, a zbog čega sam dobio i prijetnje, a na kraju sad kreću i sudski procesi od brojnih njegovih prijatelja. Smatram da sam dobro pogodio te teške i bolne teme jer su oni reagirali” ističe Petek.

CIJELI VIDEO INTERVJU S RENATOM PETEKOM:

Objašnjava kako ima jasan plan, a uskoro i tim koji će predstaviti i koji će, kako vjeruje, svojim sposobnostima, radom i stručnošću moći zadobiti povjerenje građana grada Zagreba. Otkrio nam je i koje su najveće mane njegovog konkurenta Milana Bandića koji se godinama ne skida s trona gradske vlasti.

“Jedna od najvećih Bandićevih mana je da on realizira projekte koji nisu isključivo projekti po prioritetima građana. Građani su komunicirali velike probleme na području gospodarenja otpada, a posebno na primjer prometa gdje smo svakodnevno u velikom problemu s gužvama, zagađenjem, traženjem parkirnih mjesta i to su brojni problemi koje gradonačelnik posljednjih dvadeset godina nije rješavao. Obilježuje ga stihisko vladanje. Jer nikada nismo imali jasnu strategiju. Postoje brojni planovi, ali on funkcionira pod pritiskom građana mijenjajući planove ako ga dovoljno građana nazove, ako se organizira prosvjed onda će on promijeniti plan koji je postojao”, rekao je Petek.

Tu je istaknuo Sljemensku žičaru koja je za njega, kako kaže, preskupa te je nadišla financijski sve planove koji su postojali.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Realizirana je zato što je morala biti pod bilo koju cijenu”, kaže i dodaje kako su se za 750 milijuna kuna mogla izgraditi dva mosta i riješiti pitanje komunikacije između novog i starog Zagreba ili smo mogli izgraditi deset škola i pet vrtića i riješiti sve probleme s kapacitetima djece ili organizirati se kvalitetno i riješiti pitanje odvodnje jer imamo 90 tisuća građana koji još nisu spojeni na gradski vodovod odnosno 60 tisuća koji nisu spojeni na kanalizaciju.

“To su brojke koje su strašne i to bi meni bio prioritet, a ne žičara. Ne da Zagrebu ne treba žičara nego nije prioritet pogotovo ovakva kakva je izgrađena. Na staroj trasi žičare s novim gondolama koje smo kupili i novom opremom. Mogli smo imati jednu skromniju, ali kapacitetom dovoljnu za grad Zagreb za već 250 milijuna kuna.”

O vladavini Bandića dodaje kako će gradonačelnik postaviti stupiće, sagraditi parkove, napraviti ono naizgled što građani mogu vidjeti iz svojih domova ili automobila, no neće riješiti suštinske probleme kao što je gubitak na vodovodu jer to nije, kako kaže, vidljivo građanima jer je ispod zemlje. Napominje da Bandić resurse ne vodi sustavno te da jedna osoba kao on ne može upravljati sustavom.

“Građani su u Republici Hrvatskoj prilično apatični prema politici i smatraju da se ne može drugačije i da su zbog toga svi političari isti i da neće doći do promjena. Na nama je sad u predizborno vrijeme da im pokušamo pokazati da se gradom može upravljati drugačije, da se sustavno može voditi briga o njegovoj imovini, da se mogu ostvariti puno bolji rezultati”, kaže. Smatra da Zagreb može pružiti građanima puno bolju kvalitetu života i one usluge koje su bitne za Zagreb, a uz to da budu povoljnije. U borbu za tron grada ide i Tomislav Tomašević, ali Petek ima pozitivno mišljenje o njemu.

“Dobro smo surađivali i vjerujem da ćemo i dalje. Izuzetan je njegov doprinos kao i njegovog kluba u procesu djelovanja unutar Gradske skupštine. Pokazao je da poznaje brojne gradske teme koje smatram važnima. Nadam se da će ta suradnja biti značajnija u narednom periodu i da će doći do promjena u gradu Zagrebu od lipnja sljedeće godine”, objašnjava.

Renato Petek/Facebook

Dodaje kako mu nije samo cilj smjeniti Milana Bandića nego je cilj pripremiti se kvalitetno kako upravljati gradom Zagrebom i to jasno iskomunicirati već unaprijed odnosno tijekom kampanje.

“Dogovorili smo da ćemo podržati onog tko prođe u drugi krug naspram kandidatu ili Milanu Bandiću ili možda kandidatu HDZ-a”, otkriva Petek. Ako dođe na vlast kaže da bi prvo napravio detaljnu, neovisnu analizu gradskih financija i načina financiranja kako bi mogli provesti sve ciljeve, zatim htio bi formirati novu Gradsku skupštinu, ali i novi tim stručnjaka koji će upravljati Gradskim uredima, a istovremeno pripremiti se za reorganizaciju holdinga.

“Građanima treba i jasno reći koji su to ciljevi i projekti koji će se realizirati”, naglašava. Za kraj otkrio je kako Zagreb voli jer je to grad u kojem se rodio, u kojem živi, u kojem je zasnovao obitelj i u kojem planira doživjeti starost.

 


Komentari