(VIDEO) Petek napao ZET da nedovoljno održavaju svoja vozila: Evo što su oni na to odgovorili

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek nedavno je naglasio kako se kandidirao za gradonačelnika grada Zagreba jer jasno zna što treba učiniti sa Zagrebačkim holdingom i kako treba voditi gradsku upravu.

“Moramo pružiti servis građanima koji mora biti efikasan, jednostavan i povoljan što se tiče usluga”, rekao je Petek i dodao kako Zagrebački holding treba “razbiti k’o beba zvečku”.

Nezavisni zastupnik sad je napao ZET i podijelio videozapis  u kojem u noćnim satima snima gume na autobusima. Otkrio je kako je video snimio 10. studenog i da tada nije želio širiti paniku jer je tog dana autobus povučen iz prometa nakon višestrukih upozorenja vozača na stanje ove protektirane gume.

“ZET se nedovoljno brine o sigurnosti putnika i samo srećem nije bilo incidenata s ozbiljnijim posljedicama. Krše se propisi jer se u promet puštaju neispravna vozila, održavanje je loše (za koje se uglavnom koriste skupe vanjske usluge), gume su često loše, neadekvatne za uvjete vožnje te se koriste gume različitih proizvođača (karakteristika) na istim osovinama, što je protivno propisima”, objašnjava.

FOTO:: Patrik Macek/PIXSELL

Petek se pita bi li Bandić putovao u Audiju A6 s protektiranim, rasparenim i ćelavim gumama?

“Vozilu kojeg našim novcem iznajmljuje za iznos 450 kn dnevno od prijatelja iz Rent a car tvrtke. Ne! On teren po Zagrebu obilazi u luksuznom mini busu ZET-a plaćenog pola milijuna kuna. A putnici/birači mogu tek malo profitirati s nekoliko novih buseva koje im on kao mamac baca prije novih izbora. Očekujem da će ususret izborima karta od 4 kn postati besplatna te da će se uvesti dvije-tri nove linije u naseljima gdje to stanovnici, opravdano, čekaju godinama”, ističe Petek.

Na ovakve optužbe iz ZET-a za Zagreb.info kažu kako je nezahvalno komentirati navedenu snimku temeljem koje nije moguće utvrditi vrijeme njenog nastanka, lokaciju te o kojem se vozilu konkretno radi.

“Svakako je prilikom same eksploatacije vozila moguća pojava oštećenja na vanjskoj ili gaznoj površini, no prema unaprijed predviđenoj proceduri, ukoliko dođe do pucanja pneumatika ili oštećenja na vanjskoj ili gaznoj površini, vozač je dužan prijaviti kvar na vozilu prometnoj službi koja dalje prijavljuje kvar Autobusnom servisu te se nedostatak otklanja u najkraćem mogućem roku. Vozila koja izlaze u promet tehnički su ispravna i sigurna za putovanje”, objašnjavaju nam iz ZET-a.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Ističu kako se unutar autobusnih servisa obavlja redovna provjera pneumatika i dubine njihovih utora, a na vozila se ugrađuju pneumatici visoke kvalitete.

“Provjera ispravnosti autobusa, kao i kontrola pneumatika što je jedna od brojnih točaka provjere, podliježu Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i Pravilnicima. Zagrebački električni tramvaj d.o.o. postupa sukladno navedenim Zakonima i propisima, a kao dopunu propisanih Zakonskih akata, ZET je propisao i interne akte o održavanju i kontroli autobusa”, rekli su iz ZET-a.


Komentari