(VIDEO) Ovo su umirovljeni liječnici koji su krenuli u borbu s koronom: ‘Doktor je doktor!’

izvor:HRT

Hrvatska liječnička komora početkom prošllog tjedna objavila je poziv umirovljenim liječnicima da pomognu zdravstvenim djelatnicima, iscrpljenima od epidemije s obzirom na rast hospitaliziranih bolesnika kai i broja zdravstvenih djelatnika. Na poziv Ministarstva zdravstva do sada se odazvalo njih pedesetak spremnih pomoći.

Neurolog, planinar, ljubitelj pasa Dubravko Marković u mirovini je već više od dvije godine. Brojni mu hobiji i poslovi ispunjavaju umirovljeničke dane. No, kad je vidio poziv Komore – nije dvojio ni sekunde. “Smatram da je normalno da odgovorim Komori – doktor je doktor, kaže ovaj umirovljeni liječnik koji je i dan danas aktivan u udrugama. Vjeruje da ćemo pobijediti Covid, ali i dodaje: “Onda će doći nešto drugo – jer je to život”.

Internist, nefrolog, specijalist hitne medicine i intenzivist doktor Vladimir Gašparović sa 72 godine, već je tri i pol godine u mirovini, no i dalje radi. Na rasplaganje sustavu – stavio se i prije službenog poziva. Svima je, kaže – jasno da je situacija izvanredna. Ponavlja kako ostajanje u četiri zida daje veću sigurnost, ali bez angažmana nitko neće dobro završiti.

Vesna Imerović, specijalistica opće medicine u mirovini je od 2015.  Nekada šefica Hitne u Sisku, bila je i voditeljica ambulante u Lekeniku. I ona naglašava kako je jedini cilj liječnika – pomoći drugima. Ona je tijekom rada kao liječnica pomagala na prvim crtama bojišnice. Ne boji se, kaže: “Nisam curetak. Treba pomoći i pridržavati se mjera“.

Oni neće raditi s oboljelima od COVID-a, nego će pomagati u ostalim dijelovima zdravstvenoga sustava. No iako neće biti na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa – određeni rizik uvijek je prisutan. Ovi liječnici, i brojni drugi slični njima – život su posvetili nesebičnom pomaganju drugima. A u tome im ni ova situacija i umirovljenje ne predstavljaju nikakvu zapreku, prenosi HRT.


Komentari