Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika, radili satima i pod mikroskopom kako bi djevojčici spasili prst

kbc-zagreb.hr

Kada im liječnici u Rijeci nisu mogli pomoći, roditelji i 13-godišnja Iva, zaputili su se u Zagreb u posjet trenutno jedinoj mikrokirurškoj ekipi u državi. I nisu pogriješili.

Ekipa plastičnih kirurga u KBC-u Zagreb, dr. Mladen Duduković, dr. Hrvoje Kisić i dr. Nino Fuchs, naime, prošlog tjedna uspješno su “vratili” palac djevojčici koja si ga je slučajno odrezala sjekiricom.

Operacija je trajala od ponoći u utorak do srijede oko 5:30 ujutro.

Kronologija događaja ide ovako, prenosi Jutarnji list, dežuran je te večeri bio dr. Nino Fuchs, koji je okupio kolege mikrokirurge koji su vrlo brzo započeli pripremu za operaciju. Trebalo je naime pripremiti sve krvne žile, tetive i živce za spajanje prsta, a sve to odvijalo se pod mikroskopom. No, u ranim satima srijede, sav se trud isplatio jer prst djevojčice poprimio je zdravu ružičastu boju.

No, sve to ne bi bilo moguće da su roditelji pogriješili i spremili prst u led, jer, kaže predstojnik klinike za kirurgiju prof. dr. Davor Mijatović, dobro je da ljudi znaju da primjerice odrezani prst ili ruku ne treba stavljati u led jer to može značajno smanjiti izglede za uspjeh funkcije.

“Najbolje je isprati odrezani prst vodom, zamotati u gazu ili čistu krpu, staviti u vrećicu, a potom u vodu, ali ona ne smije prodrijeti do prsta. U vodu se onda stavi desetak kockica leda i tako se transportira”, objašnjava.

Pred djevojčicom je naporna fizikalna terapija i činjenica da prst neće nikada biti kao prije, ali spašeno je hvatište jer palac je najvažniji prst koji diktira funkciju šake, što svakako ulijeva nadu.

Komentari