VELIKI UDARAC MALIM OBRTIMA: Je li ovo pravedno?

Svjedoci smo kako stari obrti već godinama sve teže opstaju, a sada im država priprema novi udar zbog kojeg će i oni najuporniji morati staviti “ključ u bravu”.

Naime, krojači, krznari, postolari, urari koji su u državnom poslovnom prostoru, najam će plaćati tri, pet ili čak deset puta više nego dosad.

I dok gradovi i općine najam u svojim prostorima naplaćuju po djelatnostima, čime se olakšava starim zanatima, država to radi po novom zakonu koji zanima samo lokacija, piše Dnevnik.hr.

Nejednaki kriteriji su protuustavni, ističu iz Obrtničke komore, zbog čega su bili na sastanaku s ministrom državne imovine Goranom Marićem, koji im je rekao da sastave popis tradicionalnih djelatnosti.

“Na temelju popisa bi oni onda razmotrili mogućnost primjerene zakupnine za takve djelatnosti. Ja se nadam da će se to dogoditi. Mi smo to poslali sredinom svibnja i nadamo se da ćemo uskoro biti pozvani”, rekao je Goran Čanković iz Hrvatske obrtničke komore.

Ali, u međuvremenu će im stizati rješenja sa znatno većim zakupima. I dok rastu cijene najma, u centru Zagreba poslovni prostori zjape prazni. Takve prazne prostore Ministarstvo državne imovine daje u zakup i kako bi se poticale obrtničke djelatnosti.


Komentari