VELIKI PRIJATELJI ZAGREBA I HRVATSKE DANAS SLAVE Imali su rat i potres, a danas briljiraju u glazbi, izdvajamo poslastice

Dafina Zeqiri - ZILI ZILI Screenshot: Dafina Zeqiri

Skoro pa već 110 godina suverenosti ima Albanija, koja je svoju neovisnost stekla prije 109 godina 28. studenog 1912.

Kako navodi Hrvatska enciklopedija, Albanija je znana po tome da je od kraja Drugog svjetskog rata imala najzatvorenije socijalističko gospodarstvo (ujedno i najnerazvijenije) u cijeloj Europi. Stvari su se ipak popravile nakon demokratizacije, ali država još uvijek ima brojne izazove s kojima se susreće.

Glavni grad Albanije je Tirana, koji je od hrvatske prijestolnice Zagreba udaljena nekih 584 kilometara, barem prema google kartama.

Suradnja dviju metropola

Mnogi čitatelji će zasigurno ustvrditi kako je lijepo što Albanija danas slavi svoju neovisnost, ali i zapitati se zašto bi to uopće bilo bitno za jedan portal koji se bavi vijestima iz Zagreba.

Međutim, nije naodmet podsjetiti se kako povezanost Tirane i Zagreba, pa tako i Albanije i Hrvatske, ima duboke korijene, koji sežu puno dalje od blažeg ili strožeg iskustva socijalističkog režima, pa i sukoba (kosovskih Albanaca) sa Srbijom u ratovima koji su potresali Balkansku regiju devedesetih (a napetosti, kao što je poznato, nažalost i dalje traju u diplomatskim vodama).

Sam odnos Zagreba i Tirane, točnije, bliži oblik suradnje između dva grada (izvan okvira regionalne suradnje koje je uključivalo više glavnih gradova ovdašnjih država), započeo je 2016.

Kako je vidljivo na službenim stranicama grada Zagreba, te je godine tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio Tiranu na poziv ondašnjeg gradonačelnika Eriona Veliaja. Dva su tadašnja gradonačelnika razgovarali o intenzivnoj suradnji u domeni upravljanja gradom te na područjima kulture, ekologije i organizacije prometa. Dogovorili su i razmjene stručnjaka iz tih područja.

“Na tragu dobrih odnosa dva glavna grada razgovaralo se i o mogućnosti otvorenja Hrvatskog kulturnog centra u Tirani te uspostavi izravne avio linije Zagreb – Tirana budući se Zagreb sve više afirmira kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija ovog dijela Europe”, navode službene stranice Grada.

Potom je 2019. Bandić uzvratio albansko gostoprimstvo i u Zagrebu ugostio župana Okruga Tirana i predsjednika Vijeća Grada Tirane Arlinda Dalipija.

Na tom je sastanku, kazala je tada pročelnica Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Vesna Šimić, dogovorena kulturna suradnja dvaju gradova.

“Razgovarali smo o budućoj užoj suradnji Zagreba i Tirane – dva glavna grada i važna regionalna središta. Posebno smo fokusirani na suradnju glede korištenja EU fondova”, rekao je tom prigodom Dalipi.

Hrvatskog kulturnog centra u Tirani, zasad nema, ali ipak je uspostavljena izravna avionska linija za Tiranu.

Nije naodmet spomenuti i kako su oba grada posljednjih godina nažalost dijelili sudbinu razornih potresa. Albanija 2019. (6.4 po Richteru osjetilo se do Tirane), a Zagreb 2020. (5.5. Richtera).

Zajedno u NATO-u

Na državnoj razini, Hrvatska i Albanija zanimljivo, zajedno su ušle u NATO prvog travnja 2009. godine.  

Zajednički ulazak u NATO dodatno se proširio 2019. kada su Hrvatska i Albanija potpisale Sporazum o razumijevanju u području obrane.

“S obzirom na suradnju ratnih mornarica dviju država, (tadašnji) ministar obrane Krstičević upoznao je albansku ministricu sa studijem Vojnog pomorstva u Splitu koji je razvijen u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’ sa Sveučilištem u Splitu”, izvijestio je tada Tportal.

Bivši albanski veleposlanik u Hrvatskoj Ilir Melo, za Večernji je list povodom svog stupanja na dužnost 2014- napisao kolumnu o bilateralnim odnosima dvaju država.

“Politička suradnja je na razini, a intenzitet je zadovoljavajući, ali zaostaje onaj ekonomski. Dok je politička službena suradnja proširena na sve razine, uključujući i aktivnu parlamentarnu diplomaciju, trgovinski tokovi trebali bi imati veći volumen i raznolikost. Albanski izvoz je porastao u posljednjih godinu dana, dok bi hrvatska izravna ulaganja trebala biti povećana i raznovrsnija”, prokomentirao je Melo u svom tekstu bilateralnu suradnju dviju država, ustvrdivši kako je ona višedimenzionalna i raznovrsna.

Poziv na ulaganje hrvatskih poduzetnika u Albaniju (konkretno u zračnu luku Drač i turizam), također je početkom 2020. produžila i tamošnja ministrica financija i gospodarstva Ana Delaj.

Tom je prigodom Dražen Herceg, direktor Elektrocentra Petek za Albaniju prokomentirao za Poslovni dnevnik kako se domaći poduzetnici previše okreću prema Zapadu, a premalo prema Albaniji. No upravo je u Albaniji Hrvatska izuzetno cijenjena i prepoznata u poslovnom smislu kao brend.

“Njima nedostaje transfer tehnologija i standardi, a upravo to mi donosimo s iskustvom i kvalitetom. Tamo smo već izgradili trafostanicu vrijednu 4 mil. eura u koju su ugrađeni samo kvalitetni dijelovi etabliranih tvrtki. Nakon tendencije kupovine proizvoda niske kvalitete s kojima je kasnije bilo problema kod održavanja, sad se okreću provjerenim rješenjima” opisao je tada Herceg situaciju i želje Albanije.

Upoznajte saveznike kroz glazbu

Dok su Rita Ora, Dua Lipa svjetski poznate glazbenice albanskog podrijetla (tu je za ljubitelje hip hopa ali i kulinarstva nezaobilazan i Action Bronson), često se previđa kvaliteta albanske umjetnosti, posebice glazbe, koja se proizvodi upravo u samoj Albaniji. Upravo je u glazbi prava ljepota jedne kulture jer iako možda ne razumijete riječi, ipak vas dirne glazbena atmosfera koja prati stihove.

Evo naša četiri odabira: dvije urbane i dvije ljubavne

Dafina Zeqiri – ZILI ZILI

Briljantna Dafina Zeqiri svojom pjesmom “Zili Zili”, ili na hrvatskom “Zavist zavist”, opako ubija rime na albanskom dok kritizira svoje kolegice koje umjesto talentom svoje karijere grade na izgledu i nekim, nazovimo ih, moralnim upitnim radnjama. Sjajan pokazatelj kako albanska urbana kultura ne bježi od u rapu popularno znanih “diss trackova” (pjesama gdje direktno ili indirektno napadate, podbadate pa i otvoreno vrijeđate nekog). Drsko kad drzak treba biti, s odličnom vizualnom podlogom koja daje uvid u trendove suvremene Albanije.

Don Xhoni – Maffia

Xhoni je u Albaniji ekvivalent hrvatskom imenu Ivan, a pjesma “Mafija” u žestokom trap ritmu referira se onaj kontroverzni dio koji se nerijetko poistovjećuje s Albanijom. Xhoni opisuje kako se organizirani kriminalci koriste Nokijom, odlaze u Kolumbiju i koliko su daleko spremni ići za svoje ciljeve. Taj smjer suvremene glazbe i po ritmu i po tematici nije ništa nepoznato u Balkanskoj pop kulturi, ali pjesma o jednoj od najpoznatijih mafija upravo na albanskom jeziku dodaje jedan novi pogon poznatoj glazbenoj inspiraciji. Čak i ako ne razumijete albanski, vrijedi poslušati.

Teuta Selimi – Probleme

Dirljiva pop pjesma “Problem” u Albaniji poznate pjevačice Teute Selimi o snažnoj ljubavi dvoje ljudi nakon koje se više nikada nisu razdvojili. Selimi pjeva kako, ukoliko se ikada rastanu, ne zna kako će dalje, srce u problemima i nemogućnost zamišljanja života bez savršenog, napokon pronađenog partnera. Vizualno, video pokazuje raskoš albanske pop glazbe: svečano, kičasto i zabavno. S obzirom da je video blokiran za umetanje u člana, možete ga poslušati i pogledati izravno na youtubeu.

Isječak iz videa Teuta Selimi “Probleme” screenshot: ArkivaShqip

Juli Çenko & Arian Shehu – Bam e bam kolazh dasme

Ovaj duet zadužen je za fantastičnu etno pop glazbu. Prijevod pjesme je “Vjenčani kolaž”, a pored slavlja čina bračne zajednice, video je sjajan prikaz albanskog tradicionalnog vjenčanja. Prijevod nismo uspjeli naći, ali sa takvom glazbenom podlogom, ritmom i instrumentima promjenjivom, ali uvijek poletnom i veselom, nisu ni potrebni da počnete skakati, plesati i pljeskati mladencima, čak i ako niste na vjenčanju. Video je od istog korisnika kao i prethodni, pa ga iz istog razloga možete pogledati izravno na youtubeu.

Isječak iz videa Juli Çenko & Arian Shehu – Bam e bam kolazh dasme Screenshot: ArkivaShqip

 

 


Komentari