Veliki preokret: Agrokoru drastično smanjena kazna, umjesto 53 sada moraju platiti samo 1 milijun eura

FOTO: Agrokor.hr

S 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura, Viši je sud u Ljubljani smanjio globu Agrokora koju mu je lani izrekao slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK), javljaju slovenski mediji.

Tim potezom omogućili su Agrokoru da odblokira zapliijenjene dionice u Mercatoru te da prenesu taj trgovački lanac na novu grupu Fortenova.

O samoj odluci izjasnila se i Fortenova grupa koja podsjeća da je presudom slovenskog suda od 1. lipnja ove godine preinačena odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK o visini sankcije izrečene Agrokoru, zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije AVK-u na ocjenu prijavio stjecanje tvrtke Costella d.o.o.

No, sada je novčana sankcija umanjena uz obrazloženje kako neprijavljivanje koncentracije nije bilo rezultat “namjere zaobilaženja prijave koncentracije zbog mogućih štetnih učinaka na tržišno natjecanje”, nego je “rezultat nesavjesnog nehaja odgovorne osobe Ivice Todorića”, naveli su u priopćenju.

Na temelju ove odluke, u Fortenovi zaključuju da su na taj način potvrdili tvrdnje Agrokora o nerazmjernosti prvotno izrečene kazne, a zbog činjenice da sud nije uvažio sve argumente, Agrokor će se na odluku žaliti Visokom sudu u Ljubljani te će pravnim putem nastaviti pobijati argumentaciju koju je AVK koristio za utvrđenje navodne povrede propisa, navode iz Fortenove.

Uz to, žalit će se i na rješenje o produženju zapljene dionica Mercatora jer, tvrde, presuda od 1. lipnja dodatno dovodi u pitanje opravdanost mjere zapljene dionica 69,75 posto dionica Mercatora u Agrokorovu vlasništvu, koju je AVK proveo radi osiguranja provedbe rješenja o kazni od 53,9 milijuna eura te je sredinom lipnja produžio na još šest mjeseci.

Ova presuda pak, zapljenu dionica čija je vrijednost procijenjena na više od 140 milijuna eura čini potpuno bespredmetnom.

Mjesto za kavu i zalogaj: Na autocesti Zagreb-Split otvoren prvi McDonald’s na A1

Komentari