VELIKI POTHVAT GLUMICE! Jelena Veljača: ‘Pregovaramo o uvođenju Obiteljskog suda’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Zadovoljstvo sastankom Nacionalnog tima za za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji izrazile su udruge i inicijative koje se bore protiv nasilja nad ženama dok je glumica Jelena Veljača rekla da pregovara o uvođenju Obiteljskog suda.

“Sretna sam što smo spomenuli još neke konkretne pomake, koji su bili dio naših zahtjeva na prosvjedu lani. To je potencijalno otvaranje Obiteljskog suda što bi bilo ključno za razumijevanje i procesuiranje obiteljskog nasilja”, objasnila je Veljača iz inicijative “Spasi me”.

Istaknula je kako bi to bio nezavisni nadzor nad institucijama koje se bave žrtvama obiteljskog nasilja kada one jednom odluče izaći iz kruga nasilja.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“O tome ‘Spasi me’ razgovara s resornim ministrom Josipom Aladrovićem, to je velik pomak unaprijed”, kaže.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio je da se intenzivno razmišlja o specijaliziranim sudovima, zaduženim za posebne vrste kaznenih djela.

“Unazad nekoliko godina izmijenili smo i postrožili Kazneni zakon na području nasilja u obitelji. Došlo je do smanjenja prekršaja, ali povećanja kaznenih djela jer određena radnja više nije u domeni prekršajnog suda. Sukladno analizama pripremit ćemo nove zakonodavne izmjene, a intenzivno razmišljamo o specijaliziranim sudovima, zaduženim za posebne vrste kaznenih djela”, rekao je.

Komentari

loading...