VELIKI POSAO NA POMOLU? Britanci tvrde: Rimac preuzima luksuzni brand Bugatti!

Volkswagen grupa na pragu je velikog posla. Naime Bugatti bi trebao postati dio tvrtke Rimac Automobili, piše britanski Car Magazine.

Bugatti, luksuzna marka najpoznatija po superautomobilima sa 16 cilindara vjerojatno će biti prebačeni Rimcu posredstvom Porschea, a sve u zamjenu za veći udio u ovoj hrvatskoj tvrtci.

Volkswagen grupa više ne želi rasipati novac i radnu snagu na takozvanim “hobi markama” . Umjesto toga, svi resursi moraju se posvetiti financiranju masovnog programa ulaganja u budućnost automobilizma, a to su elektrifikacija, digitalizacija i autonomna vožnja. I tu na scenu stupa Porsche koji ima 15,5 posto udjela u vlasništvu tvrtke Rimac.

Još 2018. Porsche je stekao deset posto udjela u Rimac Automobilima, a 2019. kupili su još 5,5 posto. Osim Porschea, među ostalim ulagačima su Hyundai, Jaguar, Koenigsegg i Magna. Nije loše za tvrtku koja je započela život 2009. godine, ali sada zapošljava više od 600 ljudi koji su se specijalizirali za elektromobilnost, razvoj baterija i radnu elektroniku.

Tvrtka iznosi ključne prednosti poput konfiguracije visoko učinkovitih baterija, razvoja e-motora po mjeri, inovacije u pogledu pomoći vozaču, povezivanja i zabave, kao i integraciju i kontrolu sustava.

Mate Rimac se još uvijek ima 51 posto većinskog udjela. No, oko tvrtke postoji ogromna buka. Najveći sekundarni dioničari su Porsche, Camel Group (kineski proizvođač baterija) i kineski investitor. Iako stvarnu vrijednost Rimaca tek treba utvrditi izlaskom na burzu, Bugatti na današnjem tržištu vjerojatno vrijedi 500 milijuna eura.

Prema navodima, Porsche želi 49 posto tvrtke Rimac automobili jer Nijemci žele pristupiti što većem znanju koje tvrtka posjeduje.

U zamjenu bi 32-godišnji Mate trebao dobiti marku Bugatti i srodnu infrastrukturu koja izgleda kao savršena odskočna daska za taj njegov superautomobil C-Two. U srpnju je Rimac posjetio Bugatti u Molsheimu – i navodno je otišao impresioniran.


Komentari