‘VELIKI PONOS ZAGREBA!’ Tomašević otvorio jubilarni Animafest: ‘Za sve probleme koje ovih dana imamo, dobro bi nam došao baš jedan Baltazar’

Tomislav Tomašević (Foto: Press/Animafest)

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022 koji ove godine slavi pola stoljeća postojanja svečano je otvoren večeras u Muzeju suvremene umjetnosti. Ceremonijom u režiji Krešimira Dolenčića, izravno prenošenom na Trećem programu HRT-a, otpočela je najznačajnija hrvatska i jedna od vodećih svjetskih smotri animacije koja se od 6. do 11. lipnja odvija u Studentskom centru, Kinu i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Slavljenički Animafest otvorio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

“Pedeset godina festivala animiranog filma nešto je čime se rijetko koja zemlja, a kamoli gradovi mogu pohvaliti. Animafest je veliki ponos Zagreba. Baltazar je i dalje moj omiljeni crtani film jer mogu reći da je Baltazar Zagreb, a Zagreb je Baltazar. Za sve probleme koje ovih dana imamo u gradu dobro bi nam došao baš jedan Baltazar. Ovaj festival je toliko uspješan jer su organizatori u njega unijeli animu, odnosno dušu ili duh. Animirat ću stoga građane da dođu i posjete ovaj festival. Slaveći 50. rođendan, proglašavam još jedan Svjetski festival animiranog filma otvorenim”, rekao je Tomašević.

Na terasi MSU-a izaslanici ministrice kulture i medija RH Vjeri Matković, pomoćniku pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Nikoli Stojadinoviću, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Zdenka Badovinac, ravnateljica MSU-a, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, Matea Milić i Paola Orlić, producentice Animafesta, te dobitnici godišnjih festivalskih nagrada Nedeljko Dragić (Nagrada za životno djelo) i Matthew Lee (u ime Najbolje škole animacije – Nacionalne škole filma i televizije iz Ujedinjenog Kraljevstva).

Otvorenje Animafesta (Foto: Press/Animafest)

“Moje djetinjstvo i moja starost prošle su i prolaze u znaku rata. U ratu čovjek ima samo dvije šanse – postati dobar ili postati zao. Ja sam izabrao dobrotu i umjetnost. U tom dječačkom vremenu za mene su umjetnost bili karikatura i humor. Svi moji radovi pričaju o vremenu u kojem sam živio i sanjao ljepši život koji postoji u našim snovima. Kao što je rekao veliki francuski pjesnik i ubojica François Villon u 15. stoljeću, a to je i moto moga života, umirem od žeđi nad potopom, smijem se kroz suze i igrajući se radim. Svuda mi je dom, a domovina moja meni je tuđina, ja znam sve, ja ništa ne znam”, kazao je Nedeljko Dragić kojemu je nagradu uručila predsjednica festivalskog Vijeća Margit Antauer.

Retrospektiva doajenovih filmova bit će prikazana u srijedu 8. 6. (SC, 15:30), a neki od njegovih radova dio su i velikog tematskog programa ovogodišnjeg Animafesta posvećenog Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Matthew Lee (Foto: Press/Animafest)

“Ovo je iznimno važan festival za naše studente. Mnoge smo filmove kroz godine ovdje predstavili i ova je nagrada veliki privilegij za našu školu”, rekao je Lee.

Retrospektiva NFTS-a na rasporedu je u utorak 7. 6. (SC, 15:30).

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije, čije je obrazloženje pročitao Animafestov vijećnik Nikica Gilić, Rolfu Giesenu bit će uručena naknadno. Giesen će se kao pozvani govornik putem videoveze pridružiti znanstvenom skupu Animafest Scanner IX koji se 7. i 8. 6. odvija u Teatru &TD (10–17 sati).

“Kontinuitet Animafesta pravo je naše malo lokalno svjetsko čudo – da u Zagrebu od 1972. jedna kulturna manifestacija potvrđuje svoj globalni značaj i svake godine na tjedan dana pretvara Zagreb u svjetski centar animacije. Zagreb je grad animacije i možda je vrijeme i za Muzej animacije u njemu”, istaknuo je Šuljić.

Daniel Šuljić, Matea Milić, Paola Orlić (Foto: Press/Animafest)

“Kada imate 1800 prijava, 350 gostiju, toliko lokacija… mogao bi to biti kaos. Ali nije jer mi imamo najbolju ekipu na svijetu. To su profesionalci, ali prije svega predivni ljudi zbog kojih ovaj posao nije kaos, nego najljepši posao na svijetu”, zaključile su Milić i Orlić.

“Ovaj se festival stopio u samu srž svjetske scene i našeg glavnog grada. Ako je Zagrebačka škola stavila Zagreb na mapu svjetske animacije, onda je Animafest to mjesto očuvao i obnavljao iz godine u godinu”, naglasio je Marcich.

Zdenka Badovinac istakla je kako MSU (ranije kao Gradska galerija suvremene umjetnosti) surađuje s Animafestom gotovo 50 godina. Već 1974. tu je bila postavljena izložba posvećena Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Među uzvanicima rođendanske ceremonije koja je kulminirala konfetama i izlaskom festivalske maskote Mandleka iz torte bili su i za Akademijinu nagradu nominirani Joanna Quinn i Les Mills, Vesna Dovniković, Urša Raukar, Vili Matula, Naima Balić, Goran Pipo Pavelić, autori Eva Cvijanović, Pedro Rivero, Alexandra Ramires, Pedro Serrazina, Petra Zlonoga, Chintis Lundgren, Lucija Bužančić, Sandra Cvetko iz Zagrebačke banke, Vlatka Kolarović i brojni drugi.

Glazbene numere iz povijesti Zagrebačke škole izvodio je sastav Gungula, ceremoniju su vodili Ivana Ostojčić i Boško Picula, a s gostima je u izravnom prijenosu razgovarala Anja Cerar.

Nakon ceremonije u dvorani Gorgona i na Trećem programu HRT-a premijerno je prikazan dokumentarni film Grad animacije redateljice Tihe K. Gudac o povijesti Animafesta i njegovoj neraskidivoj vezi sa Zagrebom. Posjetitelji su mogli razgledati i pet festivalskih izložbi postavljenih u MSU te otvorenih tijekom trajanja Animafesta: „Animafest Zagreb 1972–2022“, „Nedeljko Dragić: Krotitelj linije“, „Paul Driessen: Podrijetlo zvuka“, „Timo Viljakainen: Iza očiju svijeta“ i „Iza kulisa 4“.

Početak filmskih programa Animafesta 2022 označit će u ponedjeljak 6. 6. projekcija VN kratkometražnog filma 1 s tri svjetske premijere (Kino SC, 20 sati) uz prisustvo više od 300 stranih gostiju.


Komentari