Velike promjene u prometu! Zatvor svima koji voze pod utjecajem droge, pijanima će se oduzimati automobili

hr.wikipedia.org

Novi zakon o prometu bi trebao biti osjetno stroži prema počiniteljima prekršaja, sudeći po prijedlogu Ministarstva unutarnjih poslova za izmjenu Zakona o sigurnosti na cestama.

Neke od takvih postroženih mjera koje će se naći u izmijenjenom Zakonu su: dvostruko veća kazna za nevezanje u automobilu ili izostanak sjedalice za djecu, oduzimanje vozila za pijanu vožnju (i naplaćivanje čuvanja vozila), dva mjeseca zatvora za vožnju pod utjecajem droga.

O tome kada bi nove mjere trebale stupiti na snagu govorio je za Novu TV Josip Mataija iz policije.

“Teško je to procijeniti u ovom trenutku. Evo, sad je završilo javno savjetovanje. Dobili smo određen broj komentara, njih ćemo obraditi, nakon toga prijedlog zakona ide na mišljenje tijela. Poslije toga procedura vlade pa u sabor, ali evo mi, što se nas tiče, željeli bismo da to bude što prije. Nadamo se prije ljeta”, kazao je.

Nada se da će se novim mjerama smanjiti broj nesreća. “Normalni” vozači se nemaju zašto brinuti, kazao je, zbog novih izmjena.

“Većina tih kazni koja je predviđena, i novčanih i zaštitnih mjera i prekršajnih bodova odnosno oduzimanja vozila, odnosi se na one najteže prekršaje. To su vožnja pod velikom koncentracijom alkohola, vožnja pod utjecajem droga, vožnja u naselju preko 50 km/h, odbijanje alkotestiranja, namjeran prolazak kroz crveno. Dakle, stvarno oni najteži prekršaji tako da vozači, normalni vozači koji voze onako kako treba, neće ni osjetiti ove izmjene”, rekao je Mataija.

Policija nada da će strožim mjerama spriječiti barem stotinjak smrti na prometnicama godišnje.


Komentari