Velika prevara hrvatskih trgovaca: Iz HNB-a objašnjavaju što učiniti!

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U trgovinama diljem Lijepe naše nailazimo na cijene koje završavaju s 99 lipa. U onom trenutku u kojem vam trgovac ne uzvrati zaostalu lipu- on čini nešto ilegalno.

Prekršen je Zakon o zaštiti potrošača. Slučaj Dubrovčanina koji se medijima obratio ljutit zbog politike trgovaca koji ne vraćaju kusur od lipe, potaknuo je novinare Poslovnog dnevnika da saznaju postoji li uistinu dovoljno velik broj kovanica od jedne i dvije lipe u opticaju. Naime, mnogi trgovci su mu poručili kako se spomenute kovnice više ne kuju i kako je to razlog zašto ih ne uzvraćaju.

“Kovanice od jedne i dvije lipe su službeno sredstvo plaćanja u našoj zemlji, u optjecaju su u dostatnim količinama, a njihovo se ukidanje ne razmatra – ističu u središnjoj banci te podsjećaju da, temeljem Zakona o HNB-u, planiraju izdavanje novčanica i kovanica te upravljaju ukupnim pričuvama gotovine.”, piše Poslovni dnevnik.

U HNB-u budno prate trendove u poslovanju gotovinom, potrebe banaka za apoenima i stanje količine gotovine u optjecaju pa tako od 2009. godine nisu kovali nove kovanice procjenivši da je trenutna količina tih apoena sasvim dovoljna. Međutim, 2017. godine je došlo do potrebe kada se stvorila i nova, manja količina kovanica.

 “Procjenjujemo da svih apoena kovanica, pa tako i kovanica od jedne i dvije lipe, ima dovoljno u optjecaju i za potrebe trgovačke mreže, a na trgovcima je da za potrebe poslovanja osiguraju dovoljne količine svih apoena novčanica i kovanica tako i onih najmanjih”, navode u HNB-u.

Objašnjavaju i da se potrošač koji se smatra oštećenim, jer mu nije uzvraćena jedna ili 2 lipe, može po Zakonu obratiti relevantnim institucijama i zatražiti nadzor tržišne inspekcije.


Komentari