VAŽNO UPOZORENJE IZ GRADA: U nekoliko navrata je primijećeno stvaranje prizemnog ozona, moguća su nova prekoračenja

Prazan Zagreb, Foto: Marko Todorov / CROPIX

Iz Grada Zagreba su poslali priopćenje zbog povećane koncentracije prizemnog ozona koji se proteklih nekoliko dana pojavio u Zagrebu. Kažu kako je prizemni ozon izmjeren u nekoliko navrata i trajao je nekoliko sati. Upozoravaju da je moguće kako će se u narednim danima ponovno stvarati.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U ljetnim mjesecima, u uvjetima visokih temperatura zraka i visokog UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija čiji je rezultat pojačano stvaranje prizemnog ozona (O3) što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka”, pišu iz Grada.

“Tako je prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba, na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 µg/m3) u petak 1. srpnja 2022. u trajanju od 12 do 14 sati, u subotu 2. srpnja u trajanju od 15 do 20 i u nedjelju u trajanju od 10 do 17 i od 19 do 20 sati. Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 µg/m3″, nastavljaju u priopćenju.

“S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, u narednim danima u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. U tom slučaju molimo da slijedite upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba na https://stampar.hr/hr/novosti/preporuke-gradanima-za-postupanje-prilikom-pojave-povisenih-koncentracija-prizemnog-ozona i na https://zrak.imi.hr/ te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja. Dodatno o ovoj temi na: https://eko.zagreb.hr/savjeti-za-gradjane/2593”, zaključuju iz Grada Zagreba.

Komentari