Važna novost za sve trudnice! Zaboravite sve što ste dosad znali! Stižu promjene koje vam se neće svidjeti

Pixabay

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti za praćenje trudnoće i poroda, više ne bi bili potrebni ginekolozi. Ukoliko bi trudnoća tekla bez problema, sve bi obavljale primalje koje bi s trudnicom dolazile u rodilište. One ne bi bile zaposlene od strane rodilišta već bi imale privatne prakse.

“Probudi se ta neka, recimo, druga strana… Osobu koju ne poznaješ, ali ti toliko znači u tom trenutku da ti je druga mama, doslovno”, kazala je Ramiza iz Rijeke za vijesti.hr.

Ginekolozi potvrđuju da ta praksa postoji u svijetu, ali napominju kako kod nas ne postoje diplomirane primalje i ističu kako bi cijeli proces trebalo nadgledati Ministarstvo zdravstva kao krovna institucija.

“S izuzetno niskim perinatalnim mortalitetom i nemojmo zaboravit da smo mi jedna od država koje se mogu ponosit s perinatalnim mortalitetom, on je upravo odraz organiziranosti zdravstvene zaštite”, rekao je za spomenuti portal Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Prema njemu, ovo znači da je naš trenutni sustav jedan od ponajboljih u Europi.

Ginekolozi ističu kako su primalje i sada važan dio tima te kako one većinski i obave porod, uz nadzor liječnika.

“Pratimo njezine trudove, kucaje djeteta, da vodim brigu o primaljama koje rade skupa sa mnom u rađaonici, da imamo dobro organiziran posao i da smo profesionalne”, kazala je glavna sestra rađaonice, Sanja Švast.

“Uredni porođaj, normalni porođaj u Republici Hrvatskoj košta 3200 kuna. To uključuje sve. Od ulaska u bolnicu, sve što treba ženi, do izlaska iz bolnice”, rekao je Haller.

Prema ovoj računici, dodatno plaćanje primalje s privatnom praksom samo bi povećalo cijenu porođaja.

Iz Hrvatske komore primalja objašnjavaju kako preddiplomski studij osigurava primaljama stručnost. One bi pratile ženu i obitelj od planiranja začeća do babinja, a promocijom prirodnih sredstava za pomoć pri porođaju smanjili bi se troškovi hospitalizacije kao i upotreba lijekova.

 


Komentari