Vaš novac na djelu: Evo tko su najaktivniji zastupnici u Gradskoj skupštini

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Kao i Sabor, i Gradska skupština vodi statistiku o radu na sjednicama aktivnosti zastupnika prema kojoj su zastupnici sudjelovali u preko 1600 pojedinačnih rasprava.

U tablici priloženoj u tekstu nalaze se podaci o aktivnostima zastupnika Gradske skupština skupština Grada Zagreba na pola mandata, poslije 2 godine rada i 24 sjednice ovog saziva.

Podatke je na svojoj stranici objavio Renato Petek (NH!-PS), jedan od aktivnojih zastupnika.

Pekorderi po broju javljanja su Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) koji je govorio 324 puta. Slijedi ga Zvane Brumnic (SDP), Stanko Kordić (GLAS), Matej Mišić (SDP) i Anka Mrak – Taritaš (GLAS) s 206 istupa. Potom s više od sto govora još Saša Molan (SDP) i sam Petek (NH!-PS). Blizu te brojke su i Tomislav Stojak (HNS) i Rada Borić (Nova ljevica).

Po broju pojedinačnih rasprava, poredak je sličan. Predvodi Tomašević, a slijede ga Brumnić, Kordić, Mrak Taritaš, Mišić. U ispravcima netočnog navoda i replikama najaktivniji je Brumnić.

Najviše pitanja i prijedloga gradonačelniku Bandiću, dok rijetko sjedi sa zastupnicima, uputili smo moja malenkosti i Matej Mišić, koji prednjači i u povredama poslovnika.

Najaktivniji od skupštinskih klub je SDP i Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez, najpasivniji Neovisni za Hrvatsku.

“Dio vladajućih se za riječ u dvije godine javio svega nekoliko puta, a najaktivnija zastupnica Mintas Hodak ponekad i glasa suzdržano na neke prijedloge gradonačelnika i gradske uprave, no ne i za one najvažnije. Nikada nismo čuli glas Ane Rucner, a od njene nasljednice Natalije Price dva puta. No rekorder je Ševko Omerbašić koji se u dvije godine javio jedan puta za govor, mislim da se javio s prijedlogom kako da bi trebalo prekinuti sjednicu.

No njihove su ruke prilikom glasanja često odlučujuće za odluke kao što je proračun, prodaja imovine, katastrofalni Plan gospodarenja otpadom, možda i GUP. Dakle, vladajući, HDZ i BM365 slušaju silne pritužbe, prigovore i prijedloge zastupnika iz oporbe, a potom najčešće izglasavaju sve što je im je dnevnom redu naznačeno da dolazi od gradonačelnika. U prvih skoro godinu i pol dana su s vladajućima bili i zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, a od prosinca 2018. su ključni prebjezi iz oporbe Bandiću: Radenko Tomić, Tamara Čubretović, Ilija Ćorić, Miroslav Polovanec i Jozo Miličević“, komentirao je Petek.

Statistika se sastoji od broja replika, neslaganja s istom, ispravaka netočnog navoda, povreda poslovnika te pitanja i prijedloga.


Komentari