Vakula najavio novu promjenu vremena: Temperature ponovo rastu, ali nije sve tako bajno

Facebook

Osim pada temperature zraka, u većini Hrvatske i kiše, ovu je promjenu vremena u četvrtak upotpunio i snijeg ponegdje u gorju. No neće se dugo zadržati jer nam već od pretežno suhog i barem djelomice sunčanoga petka slijedi zamjetan porast temperature, najprije u gorju, od vikenda i u nizinama, prenosi HRT.

“Valja nam se prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i čestoj kiši, koja će potrajati vrlo vjerojatno cijeli sljedeći tjedan, možda i dulje. Pritom će tlak zraka sve do ponedjeljka padati. Pripremimo se na južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, te se nemojmo iznenaditi budemo li mi, ili netko uokolo nas razdražljiviji nego inače, ili pospaniji, neraspoloženiji. Unatoč blagom porastu tlaka, znatnijeg poboljšanja neće biti ni u sljedećem tjednu, a ni dugotrajnije stabilizaciju vremena”, tvrdi naš poznati meteorolog Zoran Vakula.

“Od vikenda toplije, ali i vjetrovitije, oblačnije i kišovitije, uz gotovo svakodnevno moguću povremenu kišu, te uz južni i jugozapadni vjetar, često umjeren, u gorju i jak, na Jadranu i jači, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, osobito u nedjelju ponegdje vjerojatno i olujni. Od studeni studenoga do daljnjega – ni “s”, kaže Vakula.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno svježe kao na istoku, pri čemu ipak danju manje nego u četvrtak, uz djelomice sunčano vrijeme, ali ujutro više, uz mjestimične “minuse” i maglu.

U nastavku ovoga tjedna i u prvom dijelu novoga
 opet toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije nego u petak, te u većinikopnenih krajeva povremeno uz kišu, obilniju u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije – a malo će je pasti, ponegdje možda i nimalo – u Podunavlju. Puhat će često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, mjestimice i jugoistočni, a prije toga, u subotu ujutro još će biti mjestimične magle.


Komentari