Uvodi se kalendar naručivanja: Manje liste čekanja u bolnicama

Ilustracija

HZZO uvodi jedinstveni kalendar naručivanja koji bi trebao bitno smanjiti liste čekanja, javlja RTL televizija.

U svim bolnicama novi sustav krenut će u prosincu, a prema najavama ministra zdravstva liste čekanja smanjile bi se za 30 posto.

Mnogi od pacijenata riječkoga KBC-a trebaju Odjel radiologije. Ti se pregledi najdulje čekaju. “Na magnet čekam četiri, četiri i pol mjeseca. Još nisam na redu, u drugom mjesecu tek. Već drugi put idem na magnetsku za kičmu, za leđa”, rekao je Ante iz Rijeke.

Sada bi trebalo biti drukčije. HZZO najavljuje čišćenje liste čekanja. “Na način da ćemo iskontrolirati prema OIB-u sve višestruke narudžbe, tako da će se automatski time poništiti broj postupaka koji je negdje drugdje zapisan. Vi ćete se moći naručivati i kod svoga primarnog i kod liječnika specijalista, a isto tako sami preko portala e-zdravlja”, kazao je Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a.

Najdulja čekanja su na magnetsku rezonancu. Ako se, primjerice, danas naručite za magnetsku rezonancu mozga u Splitu, na red ćete doći za gotovo godinu i pol dana. U Rijeci ćete taj pregled čekati dva i pol mjeseca.

Zagrebu se najdulje čeka u KBC-u Sestara milosrdnica, tamo ćete pregled obaviti za više od godinu dana, a u Merkuru za nekoliko mjeseci. U Osijeku se čeka najkraće, oko dva mjeseca.

“Zapravo, imamo u našem naručivanju kontrolne preglede, vode se kao liste čekanja. To nisu liste čekanja, isto tako imamo dupliranje, a još važnije što sada uvodimo je to da će sada za slikovne preglede biti elektroničko naručivanje”, navodi ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pacijenti umorni od borbe sa sustavom nepovjerljivi su prema optimističnim najavama. No nadaju se da će od 15. prosinca, kada se kreće s jedinstvenim kalendarom naručivanja, ipak biti više reda, a manje redova.

Komentari