Ustavni sud danas odlučuje o zakonitosti mjera Stožera, ali i zaštićenim najmoprimcima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju covida-19.

Sjednica Ustavnog suda najavljena je za 10 sati. Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka.

Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.

Pitanje zaštićenih najmoprimaca

Na sjednici bi se također, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, trebalo odlučivati o još jednom važnom pitanju, koje se tiče više tisuća zaštićenih najmoprimaca – o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koje je Sabor usvojio u ljeto 2018. godine. P

Troje sudaca toga suda – Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec, kako neslužbeno doznaje Jutarnji iz izvora bliskih sudu, u petak popodne su, nakon što je sjednica i zakazana, uputili zanimljiv zahtjev predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću.

U njemu traže da se na sjednici u ponedjeljak, prije nego što Ustavni sud odluči o ustavnim tužbama koje se odnose na Stožer, provede javna rasprava o tim tužbama.

Odluku o paketu tužbi vezanih uz Stožer troje sudaca, prema svemu sudeći, želi iskoristiti kao povod za povratak javnih rasprava na sjednice Ustavnog suda i time unijeti novu dinamiku u njegov rad, potaknuti suce da ne budu puki dizači ruku za već pripremljene prijedloge odluka, nego da se potrude svoje stavove argumentirati pred javnošću.

Hoće li prijedlog troje sudaca za javnu raspravu biti prihvaćen odlučit će većina sudaca na početku sjednice u ponedjeljak, piše Jutarnji.

Vladimir Mićović upozorava: Problem s koronavirusom bi mogao eskalirati. Nemojmo zanemarivati virulentnost ovog virusa’


Komentari