Znate li što danas slavimo? Uskršnjim ponedjeljkom ili malim Uskrsom započinje 50 dana radosti…

Foto: Zagreb.info

Danas se slavi Uskrsni ponedjeljak kada se kršćani prisjećaju susreta s uskrslim Isusom Kristom u gradu Emausu, gdje su ga prepoznali po lomljenju kruha.

Uskrsni ponedjeljak dan je kad Isus Krist uskrsnuo od mrtvih otkriva tajnu svog uskrsnuća učenicima ali i daje nevjerojatno otkrivenje kako njima, tako i svim naraštajima koji dolaze iza njih. Naime na ovaj dan Crkva se spominje dvojice učenika koji nakon strahovite patnje Isusa kojoj je svjedočio cijeli Jeruzalem u strahu odlaze od Isusove zajednice u grad Emaus i među sobom prepričavaju ono što se dogodilo i što ih je uzdrmalo. Jer onaj za kojeg su mislili da je Kralj, koji je ozdravljao, liječio, oslobađao, njihov vođa i prijatelj,  bio je predan mučen i ubijen, a još su čuli i neke priče o praznom grobu.

Oni su zbunjeni, kao da bježe i dok pričaju pridružuje im se na putu Isus Uskrsli, živ i priča s njima. Iako im srca gore, oni ga ne prepoznaju sve do trenutka kada Isus uzme kruh, izlomi ga i dade njima. U tom trenutku njima su se otvorile oči i oni vide živog Boga. Radosni vraćaju se u Jeruzalem svjedočiti da su ga vidjeli živog i to je početak kršćanstva. Tajna uskrsnog ponedjeljka je upravo u ovoj poruci Isusa – lomljenu kruha. Isus nam daje nevjerojatnu uputu, koju kasnije ponavlja sve do danas. Želite vidjeti Isusa Živog? Prepoznat ćete ga u lomljenju kruha – u Euharistiji.

Uskrsno vrijeme traje još 50 dana, do blagdana Duhova (5. lipnja) i kroz cijelo to razdoblje boja crkvenog ruha je bijela ili zlatna kao boja radosti.

Uskrsni ponedjeljak u Katoličkoj crkvi nazivao se i Ponedjeljak anđela jer samo je anđeo s božanskom pomoći mogao reći Isus je uskrsnuo. U našim krajevima znalo u Uskrsni ponedjeljak znalo se govoriti i da je Mali Uskrs.

Komentari