Policija: ‘Stotine navijača napalo je 16 policajaca na Desincu, blokirali su autocestu da im ne može doći pomoć pa su napali i policiju koja je trčala do njih’

Ilustrativna fotografija, Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Policija je održala izvanrednu presicu koja je počela u 14 sati povodom incidenta koji se dogodio nakon utakmice Dinamo – Hajduk kada su se navijači Torcide sukobili s policijom na A1.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić rekao je da je jučer odigrana utakmica visokog rizika i da su vrlo odgovorno pristupali prikupljanju informacija kao i procjeni. Naglasio je da su djelatnici obučeni i imaju iskustava s takvim utakmicama, a rukovodio ju je sam načelnik i kako kaže, bila je na najvišoj razini.

O transparentima

“Bio je dovoljan broj policajaca koji su angažirani. Iz medija smo vidjeli da se kao potencijalna mogućnost krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentom, a organizator je na vrijeme najavio da se transparenti moraju donijeti bar dva sata ranije da se pregledaju, a navijači su donijeli tek prije početka utakmice. Ako je to povod, policija ne snosi odgovornost oko toga je li se mogao unijeti transparent”, rekao je Barić i dodao da su navijači koji su ostali vani bili mirni i da su kasnije sami izrazili da krenu put Splita oko 100 djelatnika ih je popratilo i na Lučkom je bio vod, kao i kod Desinca. Cijela trasa do Splita je bila osigurana”.

“U jednom trenutku su naglo stali i krenuli na policiju koja se nalazila na Desincu, tamo je bilo 16 policajaca dok je počinitelja bilo nekoliko stotina. Napad je bio izvršen bocama, kamenjem, palicama, lancima stolovima i sve što su našli tamo na benzinskoj i policija je izdala upozorenje da prestanu, ali to nije dalo rezultata te su upotrijebili palice, ali kako ni to nije dalo rezultata ispalili su nekoliko hitaca kako bi dali do znanja da ne mogu nastaviti dalje”, rekao je Barić.

Napomenuo je da policija smatra lošim što se u medijima piše o ‘Mamićevskoj policiji’ jer to stvara razdor između građana i policije, a istaknuo je i da je 20 policajaca ozlijeđeno.

“Vidjeli ste koliko je pirotehnike bilo na benzinskoj i možete misliti do kakvih bi razmjera došlo da se nije interveniralo”, rekao je Barić.

Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke rekao je da su uspjeli preventivno poduzeti mjere jer su pronašli sredstva pirotehnička prije utakmice:

“Grad je bio pokriven policijom, dopratili smo do stadiona oko 1500 navijača Torcide i ništa nije najavljivalo da će doći do toga i do tog incidenta je sve prošlo uredu. Imali smo 21 privedenu osobu od čega 20 domaćih i jedan, od njih je osam završilo na prekršajnom sudu.”

Koristili su sve na što su naišli

“Na traženje navijača Torcide smo ih pustili prema Splitu i uspostavili 261 voznu jedinicu i bez jednog incidenta su izašli iz grada. Začelje kolone je prošlo kroz naplatne postaje i dolaskom do odmarališta Desinec namjerno su zauzeli sve tri trake i blokirali naše službenike. Nakon toga su izašli iz vozila i počeli paliti bengalke koje su upaljene bacali na službenike koji su ondje bili, bacali su rakete na njih i bacali sva raspoloživa sredstva, čak su i remenja motali na ruke da kopče budu pogodne za nanošenje ozljeda, uništavali su i trgali znakove kojima su napadali policiju, aparate za gašenje požara i na jedan vrlo ružan, nehuman i bahat način su izvršili napad na službenike i s obzirom da su blokirali sve tri trake, kolege policajci su se pješice probijali kako bi im došli u pomoć. Oružje su primijenili u cilju zastrašivanja i dozivanja u pomoć”.

“Tri su policijska službenika pucala.  Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozlijede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara”, rekao je policijski dužnosnik. I policija iz Karlovca je išla pješice se probijati i napadnuti su na putu te je jedan policijski službenik ispalio dva streljiva u zrak”, rekao je načelnik.

Bacili baklju u vozilo u kojemu su bili policajci 

“Bacili su baklju u vozilu, sreća pa nisu zapalili policajce u vozilu. Jedan dio navijača je prešao na prometni trak koji ide iz pravca juga i policija ih je uspjela vratiti nazad. Dva su navijača ozlijeđena, jedan je zadobio teške tjelesne ozlijede u vidu propucavanja potkoljenice, drugi je okrznut. Tijekom dana se u Splitu javio navijač koji ima propucano stopalo, lakše su ozlijede. Kasnije se javio još jedan navijač i izgleda da se radi o prostrijelnoj rani”, rekao je Rašić i dodao da je sve skupa ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca, ali da bi taj broj mogao rasti.

Sa događaja u Desincu privedeno je 43 navijača koji bi mogli dobiti kaznu od 6 mjeseci do pet godina zatvora zbog kaznenog djela izazivanja nereda,

“Policija je branila sebe, svoje kolege, radnike na postaji, ali i same navijače”, poručio je Rašić i dodao da nisu imali nikakvih dojava koje bi mogle naslutiti da će doći do toga jer su i u zoni stadiona imali dobru suradnju s policijom.

Zamjenik Državne odvjetnice u Velikoj Gorici, Dražen Diklić rekao je da je proveden očevid na benzinskoj u Desincu i s obzirom da je početna faza istraživanja nije želio puno iznositi, rekao je da će se utvrditi sve okolnosti, ali da je preuranjeno govoriti o svim okolnostima, ali će se istražiti je li došlo do propusta pojedinih službi. Rekao je da se radilo i o mlađim punoljetnicima.

“Jedna osoba je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, ostali su punoljetne osobe”, rekao je Rašić.

“Trojica policajaca su pucala u zrak, jedan je pucao u zrak i tlo. Teško je procijeniti opasnost, njihovi životi su bili ugroženi. Bili su ugroženi i životi koji su se nalazili u benzinskoj postaji”.

Smišljen napad

“Napad s njihove strane je bio smišljen i pomno planiran jer su pomno ušli na benzinsku da blokiraju ulaz policije. Prvo je krenuo napad na dijelu ulaska u benzinsku i kad je policija pružila otpor, oni su otišli na izlaz gdje je morao reagirati dio policajaca koji je bio prvotno na ulazu. I policija koja je dolazila u pomoć nije mogla priči jer su blokirali sve tri trake i ovi koji su trčali pješice, i njih su napali”, pojasnili su iz policije.

Formirat će se tim na razini ravnateljstva policije i sve će se detaljno analizirati pa će se znati je li bilo prekomjerne uporabe policijske sile, ali kako je načelnik rekao, za sada ništa ne ukazuje na to da je bilo prekomjerne sile.

Na pitanje novinara ‘Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije? “Možda je rano reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu, apsolutno da”, rekli su na presici.

Neredi prije utakmice

Došlo je i do manje tučnjave prije utakmice na križanju s Branimirovom, a i na Maksimirskoj su dio navijača lupali po tramvaju i blokirali promet, a kad je policija reagirala, njih 50 je napalo na policiju, ali je uspješno sve stavljeno pod kontrolu.

 


Komentari