USKOK i specijalna policija istražuju visoke troškove žičare! Jedno ime povezuje se s tvorcem anonimnog filma

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog enormnih troškova žičara je došla i pod istragu Uskoka, a ovih dana sve češće čujemo ime Vladimir Gruborović. Riječ je o stručnom savjetniku Milana Bandića, koji je ujedno bio i kordinator izgradnje žičare od kraja 2016. godine do veljače 2019. godine. Upravo je on vodio pregovore s Elektrojektom, čiji je podizvođač bila arhitektica Ana Lovinčić.

Naime, Uskok je za 24sata potvrdio da je u suradnji sa specijalnom policijskom jedinicom, PNUSKOK-om, započeo izvide vezane za izgradnju tog najvećeg zagrebačkog projekta. Zasad bi žičara, s kamatama, izgradnjom, opremom te popratnim objektima i radovima oko infrastrukture, trebala stajati enormnih 709 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi koje je izvodio GIP Pionir porasli su za gotovo 90 milijuna kuna, a oprema je skuplja za više od 12 milijuna kuna.

Kako doznaje 24 sata, Lovinčić i Gruborović u itekako prisni, a neki mediji spominjali su i kako su u ljubavnoj vezi. Oboje su strastveni  trkači te su zajedno obilazili utrke po čitavoj Europi i Hrvatskoj. Zanimljivo, Gruborović je jednim povodom putovao i u Oslo, a samo nekoliko mjeseci kasnije arhitektica je predložila izgled žičare koja je dvostruko veća od onoga što je bilo predviđeno, a njezin izgled neodoljivo podsjeća na poslovnu zgradu Deloittea u Oslu.

Kako je izgled drastično promijenjen, cijena je vrtoglavo narasla. U sedmostatnom filmu koji govori o poskupljenju navodi se da su udružili izvođač GIP Pionir, nadzor ZEM i investitor Grad Zagreb kako bi napuhali troškove. Slijedom objave filma, svi sudionici u izgradnji žičare, počeli su se međusobno optuživati.

“Cijeli film koji lažno prezentira činjenice stigao je u trenutku kad se znalo da ćemo tužiti Elektroprojekt i sad se pokušava prebaciti odgovornost” – tvrde u Zagrebu za 24 sata.

S druge strane, oporba smatra da su ove međusobne optužbe samo pokušaj prikrivanja kriminala.

Upravo se za Gruborovića smatra da je anonimni autor filma, jer kako tvrde iz Grada, s obzirom da mu je kao bliskom Bandićevom suradniku povjerena velika odgovornost po pitanju žičare, na sve načine pokušava prikriti da je on ostvario osobnu korist. Gruborović je na optužbe iz Grada samo kratko poručio da on nema veze s filmom, pišu 24sata.


Komentari