UPUTIO OTVORENO PISMO JELENI VELJAČI: ‘Kada je grupa #spasime postala grupa od koje treba spašavati?’

Facebook

Otvoreno pismo Darka Turkovića prenosimo u cijelosti:

“Spasi me od #spasime

Kada je prije nekog vremena na krilima Vaše uzoritosti pokrenuta građanska inicijativa protiv nasilja, učlanio sam se u facebook grupu s namjerom da podržim inicijativu, pošto sam se i sam kroz život našao oči u oči sa mnogim oblicima nasilja, kako fizičkog tako i psihičkog. Čitajući ispovijedi žrtava na neki način sam pronašao i sebe u opisima i strahovima osoba koje su prošle pakao zlostavljanja. Onaj tko nešto takvo nije prošao nikada nije i neće moći shvatiti perfidnost zamke u kojoj se nalaze žrtve kroz cijelo svoje postojanje. Da ne duljim, za takve stvari postoje psiholozi i psihoterapeuti.
Jučer sam svratio u grupu i da citiram objavu dotične čiji identitet ne želim otkriti, koja kaže:

„ Danas mi je socijalna radnica dala do znanja da sve vidi što ja pišem protiv njih u ovoj grupi..
Dakle, ima čučećih CZSS-ovki ovdje.“

Dotična nije priložila identitet osobe, niti bilo kakav dokaz da se nešto takvo zaista dogodilo. Objava je puštena u grupu zahvaljujući dopuštenju administratora u točno 22:19 sati. Dok ovo pišem na satu je 1:46.
U manje od četiri sata ispod objave našlo se više od stotinu komentara od kojih doslovno prenosim samo neke, bez objave identiteta naravno :
„ Možda osveta tek slijedi ako ste njihov korisnik! “
„ Pa ako ih ima, eto želim im svima da prođu svu bol i poniženja koje su žrtve nasilja prolazile, kojima su mogle pomoći, a nisu. Ja osobno želim jednoj kuji iz SB da joj djeca i unučad prođu onu patnju i bol koju sam ja prolazila. Sve dođe na naplatu i to većinom na djecu i unučad.“
„Neke su dobile posao preko veze neke preko pič.. Uglavnom nikako zbog svojih ljudskih i moralnih kvaliteta, niti radnih navika. “
„ Dabogda se ucrvale! “
„ Ma ta gamad samo maltretira ljude i NERADE ono što treba.“
„ Lešinari koji NERADE, kradu i gamad bez osjećaja i razumijevanja za djecu… a i to će ubrzo ići u javnost! “
„ Je… im mater a di su kad ih trebamo…“
I da vas ne davim, još deseci, čak i stotine komentara i objava punih mržnje i poruge.
Na moj komentar o generaliziranju koje nema uporište i pitanje kako bi se osjećali da netko nahuškan ovolikom dozom mržnje sutra uđe u CZSS sa oružjem kao u Splitu prije nekoliko godina, da li bi se osjećali krivima i brisali svoje huškačke komentare, dobio sam samo iskreno izrugivanje, čak sam dobio i komentar koji je brzo obrisan gdje gospođa neukusno pita tko je meni socijalni radnik, kćer ili ljubavnica, te kako je njen otac zlostavljač bio socijalni radnik!!!???

Pa pitam uvaženu moralnu vertikalu, gospođu Veljaču:

„Da li ste upoznati sa psihologijom mase, koja u trenu prerasta u nasilje u ovakvom linč-toksičnom ozračju?

Kada i kamo je skrenula plemenita inicijativa, tko kontrolira sadržaj i kada je grupa #spasime postala grupa od koje treba spašavati?
Kada je borba protiv nasilja postalo nasilje samo?
Od kada se borba protiv nasilja provodi govorom mržnje koji generalizira jednu u srži plemenitu profesiju gdje se na stup srama pribijaju i osobe koje godinama rade svoj posao savjesno i predano?

Da li se cijela stvar svela na premijerovo tapšanje po ramenu?

P.S. Za sve citirane komentare imam neosporive dokaze u obliku screenshot-ova”.


Komentari