Upozorenje! Ovo svi imate kod kuće, a sada je dokazano da ozbiljno šteti ljudskom zdravlju

Pixabay

LED žarulje koje posljednjih godina dominiraju na tržištu nisu bezazlene kako se mislilo, štoviše, uzrokuju ozbiljne probleme s vidom nakon 50-e, kompletno uništavaju kvalitetu sna, a posebno su na njih osjetljivi najmlađi.

Zadnjih godina LED rasvjeta gotovo da je u potpunosti istisnula upotrebu klasičnih “žutih” žarulja.  Ne samo da se u svome početku izreklamirala kao povoljnija i ekološki održivija, već se donedavno smatralo i da je efekt bijelog svjetla s plavkastim nijansama zapravo blagotvorniji za ljudsko okom, piše Slobodna Dalmacija.

Posljednje istraživanje ukazuje da LED ipak može naštetiti retini ljudskoga oka, a pored toga može poremetiti i naš bioritam i kvalitetu sna.

Iako ljudska rožnica ima dobru UV zaštitu, slabije blokira plavi spektar upravo zbog prodornosti plavih nijansi koje možda imaju manju duljinu nego ona žuta i crvena svjetla, ali zato mnogo veću energiju i prodornost. Proirući dublje u oko, plavo svjetlo može tako oštetiti nježnu žutu pjegu, pa uzrokuje njene kasnije degeneracije.

Pixabay

No postoje i razlike između intenziteta i vrste LED lampi; “topla bijela” koja se uglavnom i koristi u kućanstvima ima nižu “fototoksičnost” od primjerice džepnih baterija, iznimno štetnih automobilskih farova pa i nekih igračaka koje sadrže intenzivna plava svjetla – riječ je o “hladnijim” plavim nijansama.

No stručnjaci se slažu u zaključku kako je više istraživanja na ovu temu potrebno – naposlijetku, radi se o nečemu što utječe na zdravlje brojnih ljudi na svijetu koji su se odlučili prijeći na ovaj način rasvjete. Neki znanstvenici predlažu ono što bi, tvrde, bilo optimalno rješenje – sistem rasvjete koji mijenja način i jačinu tijekom dana.

Zaključak ANSES-a je pak da bi svakako trebalo umanjiti količinu izloženosti plavome svjetlu – djeca i tinejdžeri čije oči još uvijek ne mogu u potpunosti filtrirati takvu vrstu svjetla, posebno su osjetljiva skupina. Smatraju i da je posebno važno umanjiti intenzitet LED žarulja u automobilskim svjetlima.


Komentari