IZVJEŠĆE UN-a: Stanovnici nordijskih zemalja su najsretniji, od Hrvata sretniji skoro svi susjedi

Foto: Pixabay

Hrvati su na 75. mjestu ljestvice najsretnijih ljudi na svijetu prema ovogodišnjem UN-ovom izvješću o sreći koje je obuhvatilo 156 zemalja, prenosi Index.

Prvo mjesto ponovno su zauzeli Finci, a iza leđa im se nalaze susjedi Danska, Norveška i Island. Nakon njih slijede Nizozemci, Švicarci, Šveđani, Novozelanđani, Kanađani i Austrijanci.

Hrvatska je napredovala u odnosu na zadnje izvješće za čak sedam mjesta, ali unatoč tome od hrvatskih građana sretnijima se osjećaju građani Italije (36.), Slovenije (44.), Kosova (46.), Mađarske (62.), Srbije (70.) i Crne Gore (73.) Tako je od susjeda jedino Bosna i Hercegovina imala lošiji rezultat, te se nalazi tri mjesta iza Hrvatske.

Britanci su 15. najsretniji na svijetu, Irci 16., Amerikanci 19., a Rusi su na 68. mjestu.

UN-ovo izvješće o sreći u svijetu rađeno je na temelju pokazatelja kao što su BDP, društvena potpora, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvene slobode, velikodušnost i izostanak korupcije.

Ovogodišnje izvješće posebno je usredotočeno na “sreću i zajednicu”, uzimajući u obzir čimbenike kao što su društveni mediji i tehnologija, društvene norme, sukobi i vladine politike.

Na zadnjem mjestu je Južni Sudan, a društvo ovoj zemlji prave Ruanda, Afganistan i Srednjoafrička Republika.

Pet zemalja koje su zabilježile najveći pad u zadnjih desetak godina su Jemen, Indija, Sirija, Bocvana i Venezuela, navodi se u izvješću.


Komentari