Umjesto trećine primanja, banke od sad plijene – sve!

www.ictbusiness.info

Građani koji su podizali kredite do lipnja 2008. godine, te su u međuvremenu ovršeni jer ih nisu mogli plaćati, naći će se u još nezavidnijem položaju.

Umjesto da im se ovrhom uzima maksimalno trećina, odnosno četvrtina primanja po novom Ovršnom zakonu koji je stupio na snagu u kolovozu ove godine, banke će im imati pravo zaplijeniti cijelu plaću.

Sve je to’kriv’ Ustavni sud koji je, postupajući po prijedlogu Raiffeisen banke d.d., 11. srpnja ove godine donio odluku kojom je ukinuo članak 26. Pravilnika o načinu i postupku provođenja ovrhe na novčanim sredstvima.

U njemu je, naime, stajalo kako se “ovrha može provesti isključivo na dijelu primanja sukladno čl. 173. Ovršnog zakona bez obzira na prethodno dane izjave o suglasnosti zapljene plaće”.

Ustavni sud sad smatra da Pravilnik o provođenju ovrhe, kao ni Izmjene i dopune OZ-a, nisu mogle djelovati retroaktivno, već samo na postupke nastale od usvajanja tih izmjena. Drugim riječima, izjave o suglasnosti zapljene cijele plaće, ovjerene do 17. lipnja 2008. godine, vrijede i nadalje pa je Fina dužna provesti ovrhu u skladu s tim – objašnjava Iskra Maras, koja drži kako će ovakva praksa proizvesti novu sirotinju.

– Poslodavci smiju, dakle, plijeniti cijelu plaću što će dovesti do osiromašenja velikog broja ljudi koji su dosad, primjenom čl. 173., mogli servisirati dugove i od ostatka plaće prehranjivati svoje obitelji. Sada se stvaraju novi socijalni slučajevi, a banke neće puno dobiti jer je ljudima jednostavnije prekinuti radni odnos i zarađivati u sivoj zoni ili, pak, živjeti od državne pomoći –rekla je Iskra Maras za Slobodnu Dalmaciju.


Komentari