ULAŽU JOŠ 23 MILIJUNA KUNA: Vlada ne odustaje od zgrade na Kajzerici koja ‘zjapi’ prazna

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Za vrijeme mandata Gordana Marasa na mjestu ministra poduzetništva i obrta krenulo se realizaciju jednog od prvih velikih projekata financiranih iz fondova Europske unije. Nakon šest godina gradnje, zgrada na Kajzerici je konačno dovršena, no i u 2021. godini još uvijek nije dobila svoju svrhu.

Trebala je biti Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe SEECEL, no ta je ideja propala. Država joj je stoga odlučila pronaći novu svrhu. Naime, plan je da to postane Europski centar za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina.

Kako doznaje Telegram, Vlada u pokretanje centra planira uložiti još 23 milijuna kuna te u njemu zaposliti do 15 osoba.

“Za troškove projekta koji se odnose na uspostavu Europskog centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina sredstva su osigurana u financijskom planu državnog proračuna za 2021. – 2023. u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna“, otkrili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Veći dio novca bit će osiguran iz EU fondova i Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, a predviđeno je i da ako ustanova ostvari dobit, te novce upotrebljava za svoj rad. Ideja još nije realizirana, a troškovi se već gomilaju.

„U prvih devet mjeseci ove godine troškovi održavanja objekta koji se sastoje od komunalnih usluga i redovnog tehničkog održavanja objekta iznose 1.800.000,00 kn”, otkrili su iz Ministarstva za Telegram

Hoće li taj centar biti od ikakve koristi, pokazat će vrijeme.

Podsjetimo, sredstvima iz EU fondova bilo je pokriveno 85 posto ugovorenih troškova gradnje, koju je u proljeće 2014. započela Zagrebgradnja na zemljištu koje je za ovaj projekt darovao Grad Zagreb. Za financiranje ovog projekta plaćeno je 168,7 milijuna kuna, od čega je najveći dio, (osim 15,8 milijuna tzv. nacionalnog sufinanciranja) refundiran iz europskog proračuna.

Komentari