Ukupni dug blokiranih građana 16,6 milijardi kuna: Najviše ih u Zagrebu

Foto: Cropix / Tom Dubravec

Prema najnovijim podacima Financijske agencije (Fina), krajem lipnja ukupni je dug 256.322 blokiranih građana iznosio 16,6 milijardi kuna. Od toga, njih 53.045 je iz Zagreba, s dugom od 4,8 milijardi kuna. Radno sposobnih zagrepčana blokirano je 9,87 posto, piše N1.

U Zagrebačkoj županiji blokirano je 20.409 građana, s dugom većim od 1,65 milijardi kuna, što čini 9,5-postotni udjel u broju radno sposobnog stanovništva. Najmanje blokiranih građana imala je Ličko-senjska županija, njih 2.399 s dugom od 120,1 milijuna kuna.

Kada se promatra ukupan broj stanovnika županije, najviše blokiranih je iz Sisačko-moslavačke, 7,40 posto i iz Koprivničko-križevačke, 6,88 posto. Također, ove dvije županije prednjače i prema kriteriju broja blokiranih stanovnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo.

Prema prosječnom iznosu duga, na vrhu su građani Velike Gorice. Njihov prosječni dug iznosi 168 tisuća kuna. Idući su građani Našica s prosječnim dugom od 104 tisuće kuna.

U srpnju prošle godine, stupio je na snagu Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama kao kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima. Prema Zakonu, Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Osim toga, u kolovozu prošle godine stupa na snagu Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima prema kojem se automatizmom prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

 


Komentari