Uhićen Zdravko Mamić

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitile su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

“Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH”, potvrdili su za Hinu iz SIPA-e.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je za tportal kako Mamić nije niti priveden niti uhićen, već da je ‘on ide na službenu radnju koja je propisana Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti’.

Međunarodnu potjernicu za Mamićem, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora,  raspisao je Županijski sud u Osijeku. Tjeralica za Mamićem objavljena je i na stranicama MUP-a RH gdje se navodi kako ga traže zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Za područje Europske unije izdan je europski uhidbeni nalog.

Zdravko Mamić je zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun.

Mamić je dan uoči izricanja presude otišao u Međugorje.


Komentari