Ugostitelji o Adventu bez kućica: ‘Nekad je trebalo 150 tisuća kuna da bi došao do profita, a bez najma je dovoljno 30 tisuća’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kao što već znamo, ove godine očekuje nas potpuno drugačiji Advent u Zagrebu. No to ne znači da će božićnog duha izostati. Grad se već polako ukrašava, a kao ugostitelji spremno šire svoje terase, kako bi zadovoljili epidemiološke mjere. Sigurni smo da bogate ponude u glavnom gradu neće izostati, a ugostitelji su za Jutarnji kazali što za njih predstavlja Advent bez kućica.

Dražen Bilijan,  vlasnik tri bara u metropoli, pridružio se ovom „novom normalnom“ Adventu, kako bi barem ostali na pozitivnoj nuli, a i uveselili sugrađane ponudom. Pri tome, naglašava da je nužno i ulaganje u dodatnu opremu, kao što su grijalice koje su ujedno i najznačajnije za goste. Njihova cijena košta od tisuću do dvije tisuće, a ovisno o veličini terase, neke moraju kupiti i do osam takvih grijalica.

Nema novca za velika ulaganja. Mi smo ionako odavno na gubitku, otkad je krenula epidemija. U svojim barovima namjeravam posluživati kuhano vino, kolače i tople sendviče i za to imamo dozvolu. Postavit ćemo štandove ispred kafića i paziti na propisani razmak”, objašnjava Bilijan.

U tijeku je i dogovaranje oko marketinške akcije „kodnog imena“ ZG ŽićBo, prema kojoj bi svaki ugostitelj platio dvije tisuće kuna za pokretanje kampanje kojom bi restorani, barovi i kafići mogli predstaviti adventsku ponudu. S druge strane, ako navedeno ne bude odobreno, ugostitelji će morati voditi pojedinačne marketinške aktivnosti, koje će ih više koštati.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak,  ujedno i vlasnik Rougemarina, ističe kako će se ugostitelji i na neki način riješiti opterećenja najma kućica. Do sada su za to izdvajali od 50 do 120 tisuća kuna za 40 dana Adventa, ovisno o veličini kućice i lokaciji. Medak smatra da ovoga puta svi imaju mogućnost sudjelovati u Adventu, te da će i profitirati. Iako će zarada biti skromna, predstavnik ugostitelja smatra da će barem radna mjesta biti zadržana.

Nekad ti je trebalo 150.000 kuna da bi bio na nuli, kad isplatiš kućicu i sve troškove, a na nekim lokacijama i u nekim slučajevima čak i do 300 tisuća kuna. Sad si na nuli s trideset tisuća kuna prometa. Tu je, naravno, i nabava opreme, ali ona će ugostitelju ostati godinama. Ne treba misliti da se radi o velikoj zaradi, prije se Advent temeljio na oko petsto kućica, a sad će se raditi o više od četiri tisuće ugostiteljskih objekata u Zagrebu, ovisno o tome koliko ih se odluči pridružiti. No, ključno je što rizik više nije takav kao prethodnih godina. Prije, ako sam htio imati kućicu, morao sam je plaćati do kraja Adventa. Sad, vidim li da mi nešto ne ide, bez rizika jednostavno prestanem. Bandić nam je za nula kuna dao mogućnost proširenja terase, a ulaganje i rizik su minimalni”, zaključuje Medak.


Komentari