UGOSTITELJI NA RUBU! ‘Više ne možemo, cipelare nas, reketare i udaraju po nama. Samo nas jedna stvar može spasiti’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak iščekujući nove mjere Nacionalnog stožera. Kako se najavljuje, kafići bi se navodno trebali zatvoriti, a Medak je ljutit zbog mjera.

“Toliko smo izmrcvareni da jedva čekamo da nas zatvore”, kaže Medak za Dnevno.hr. Dodaje kako ostaje upitna još jedna stvar: hoće li ih stožer obeštetiti ili ne?

“Mi stvarno više ne možemo, nas se cipelari, reketari, udara se po nama. Ispada da u ovoj državi nitko osim nas ne širi zarazu”, ogorčen je Medak.

“Zaraza se širi, ide svojim putem”, dodaje, pa se poziva i na primjer Britanije i njihovih statistika nakon ‘lockdowna’. No, posebno ga smeta što ne vrijede ista pravila za sve.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

“Zašto se u javnim prijevozima ne uvede mjera četiri metra kvadratna po osobi? Ili tri metra razmaka od sjedalica? Tako možemo razgovarati, a ne da se samo nas smatra izvorom zaraze i da nam nitko neće platiti štetu. To tako ne funkcionira, to se kosi s pravnom državom. Da ja živim u Kini, Rusiji, rekao bih ‘ok’, pustio bih sve, ali mi živimo u demokraciji koja ima jasan Ustav.”

Spominjala se i mogućnost da udruga ugostitelja podigne ustavnu tužbu, to jest zatraži ocjenu ustavnosti odluke Stožera, a Medak smatra da će naknadu tražiti redovnim putem.

“Mi želimo podignuti ‘klasičnu’ tužbu, a što se tiče ocjene ustavnosti odluka Stožera, vi imate i nesposobni Sabor i vrlog predsjednika koji mogu u bilo kojem trenutku zatražiti ocjenu ustavnosti. Dakle, ili predsjednik osobno, ili petina sabora, mogu to odraditi. No, njih to ne zanima.”

Otkriva kako i ugostitelje nitko nije kontaktirao itko iz oporbe.

“Ne, oporba je izvanredna. Da sam na premijerovom mjestu, bio bih presretan. Nitko ništa ne pita, nitko se ne poziva na zakon. Ma, milina”, zaključuje.


Komentari