Udruge: ‘Memorandum je na snazi jedino ako je Bandić odlučio još jednom pljunuti u lice građanima’

Boris Kovacev / CROPIX

Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget u utorak su ustvrdile da je Memorandum o razumijevanju, koji radi izgradnje tzv. Zagrebačkog Manhattana gradonačelnik Milan Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas trebao formalno postati ništavan.

“Memorandum bi danas trebao formalno postati ništavan, osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i potpisati produljenje valjanosti tog skandaloznog dokumenta”, priopćile su udruge.

(FOTO) Pogledajte kako mladi arhitekti iz Chicaga vide budući Bandićev ‘Manhattan’

Objašnjavaju kako u Memorandumu sklopljenom 12. ožujka jasno stoji da Grad ima rok od osam mjeseci za “definirati prostorno planske preduvjete za realizaciju” Zagrebačkog Manhattana, što znači da je to rok za prilagodbu Generalnog urbanističkog plana (GUP) i donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za to područje, a taj rok ističe danas.

“Međutim, prema sadržaju Memoranduma postoji mogućnost produljenja tog roka za dodatnih šest mjeseci ako ga ‘ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovornih strana’. Dakle, ovaj sporazum sa sumnjivim investitorom i dalje je na snazi jedino ako je Bandić odlučio još jednom pljunuti u lice građanima i ako je usprkos njihovu protivljenju, odlučio nastaviti pogodovati investitoru. S obzirom na njegove uobičajene postupke, ovakav scenarij je itekako moguć”, navode Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget.

Napominju kako su se tzv. Zagrebačkom Manhattanu usprotivile stručne arhitektonske i aktivističke udruge te brojni građani i građanske inicijative te da su u sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a, usred ljeta, poslane brojne primjedbe, no Grad ih je sve odbio.

Društvo arhitekta Zagreba: Izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a treba obustaviti

Iako je Bandić tvrdio da taj dokument nije obvezujući, u samom sadržaju je za četvrtinu članaka jasno navedeno da su obvezujući. Zagreb planira osnovati tvrtku u koju će unijeti zemljište Zagrebačkog velesajma, a investitor Eagle Hills (EH) će od Grada kupiti poslovne udjele, kaže se u priopćenju.

Jasno je navedena namjera da EH bude vlasnik većinskog udjela. Grad je dužan o svom trošku osigurati vlasnički list za zemljište, definirane prostorno planske preduvjete za GUP i preduvjete za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, dok EH može inicirati promjenu GUP-a.

Također, Grad je o svom trošku obavezan stvoriti preduvjete za infrastrukturu i srušiti sve zgrade čije uklanjanje nije zakonski zabranjeno, upozoravaju Zelena akcija, Pravo na grad i Udruga građana Siget.


Komentari