UČENICI OPREZ: Širi se lažna vijest o ponavljaju školske godine

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Što usmenim putem, što putem društvenih mreža, među učenicima se proširila ‘vijest’ o tome da će se ova školska godine ‘ukinuti’ i da će se morati ponavljati.

Školska godina neće se ponavljati

Ta informacija uopće nije točna. Jedna od posljedica štrajka zaposlenih u školama, a koja se odnosi na učenike, nadoknada je dana provedenih u štrajku.

Nastava će se moći nadoknađivati na četiri načina, stoji tako u uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja: nenastavne dane moguće je planirati kao nastavne, zatim je moguće odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, odnosno skratiti praznike, a škole imaju na raspolaganju i mogućnost produljenja nastavne godine nakon 17. lipnja.

Ipak, najčešće spominjana opcija je nadoknada nastave subotom. Cjelovitu uputu Ministarstva pročitajte na linku.
Druga laž je i da će maturanti polagati ispite državne mature, umjesto od 1. lipnja, od 1. kolovoza, prenosi Srednja.hr
Maturanti neće pisati maturu tek u kolovozu

Istina je da bi, ako se štrajk ne prekine do kraja ovoga tjedna, moglo doći do ponekih promjena u kalendaru pisanja državne mature. Tako Nacionalni centar predlaže da se termin pisanja ispita eseja iz hrvatskog jezika održi, umjesto u lipnju, u svibnju 2020. godine. Navedeni esejski zadatak ne bi uključivao sadržaj koji je dio plana i programa u četvrtim razredima srednjih škola.

Uz to, NCVVO predlaže i mogućnost da se u svim ispitima državne mature, a za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koji zadatak nosi.

Štrajka li se u četvrtak?

Ono što još učenici moraju znati jest da se štrajk u školama nastavlja ove srijede i u četvrtak. U ta dva dana vaši nastavnici i drugi zaposlenici u školi koji štrajkaju glasat će prihvaćaju li ili odbijaju ponudu koju je pred njihove sindikalne predstavnike postavila Vlada. Na web stranicama vaše škole mora biti objavljena informacija o tome odvija li se nastava prema privremenom rasporedu, i ako da, kako taj raspored izgleda, zato pažljivo pratite stranice škola.

U četvrtak će sindikalni predstavnici dobiti rezultate izjašnjavanja vaših nastavnika o ponudi Vlade, i tog će dana biti poznato hoće li se štrajkati i u petak.


Komentari