U Zagrebu više od 500 novih slučajeva! Preminulo 15 osoba, a bilježi se velik porast oboljelih na respiratoru!

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) “Dr. Andrija Štampar” od danas je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane te će se na testiranje moći doći isključivo uz prethodnu narudžbu na online platformi putem ovog linka – https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar

“Kako bi se smanjile gužve za testiranja na koronavirus koje svakim danom postaju sve veće te radi što bolje učinkovitosti provođenja dijagnostike, NZJZ “Dr. Andrija Štampar” od ponedjeljka, 26. listopada, uvodi novi model uzimanja briseva na koronavirus, neovisno o svrsi testiranja”, navodi se u priopćenju.

Građani će na tim stranicama moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati od 8 do 10 sati.

Zavod će svakodnevno dodjeljivati 500 termina testiranja (u jednoj je minuti moguće testirati dvije osobe), a građane mole da koriste online model plaćanja i da unaprijed ispune obrazac s podacima kako bi ih mogli povratno izvijestiti o rezultatima testiranja.

Ako su popunjeni termini za određeni dan, testiranje će se i dalje moći obaviti u covid-ambulantama u domovima zdravlja.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izjavio je u ponedjeljak da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno 558 novozaraženih osoba, a moguća je i online nastava.

Jeleč je u emisiji “U mreži Prvog” rekao da Covid-19 ima dugu inkubaciju, u pet dana zarazi se veliki broj osoba, a, kako tvrdi, čak su i covid redari ponekad neodgovorni – sudjeluju na zabavama i ne nose maske.

“Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo”, dodao je.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorio je da brojevi zaraženih nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je.

Također, rekao je da postoji mogućnost da učenici u Gradu Zagrebu prijeđu na online nastavu.

foto:Koronavirus.hr

Hrvatska

Do danas je ukupno zabilježeno 37.208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, a 25.837 se oporavilo (1.038 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 26.730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449.541 osoba, od toga 3.973 u posljednja 24 sata.

U protekla 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

foto:Koronavirus.hr

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je još 235 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je još 235 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski 235+Stožer civilme zaštite.

Među novooboljelima je 51 osoba iz Velike Gorice, 35 iz Jastrebarskog, 27 iz Zaprešića, 22 iz Dugog Sela, 15 iz Samobora, 13 iz Bistre, po devet iz Brdovca, Rugvice i Brckovljana, osmero iz Vrbovca, po sedam osoba iz Jakovlja i Svetog Ivana Zeline, šestero iz Ivanić Grada, četvero iz Klinča Sela, po troje iz Luke, Stupnica i Svete Nedelje te po dvoje novooboljelih iz Pisarovine, Krašića, Pokupskog i Bedenice.

Samoizolacija je propisana za četiri razreda u dvije osnovne s područja Zaprešića te po jedan razred srednje škole u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Ivanić Gradu.

Grad Zagreb

“U proteklih tjedana u Zavodu je obavljeno više od 11 i pol tisuća testiranja. Novih je 558, od toga 224 s prebivalištem, a 334 s boravištem u Gradu Zagrebu je novih pozitivnih, 33470 aktivnih slučajeva, 8043 aktivnih samoizolacija. 6036 se oporavilo dosad. 2043 pozivitnih još čeka obradu.

U šest domova za starije potvrđeno su nalazi u 7 korisnika i tri radnice. 446 učenika OŠ i 418 učlenika SŠ je stavljeno u samoizolaciju”, rekla je doktorica Šikić.

“Imamo lošu epidemiološku situaciju. COVID ambulante rade punom parom. Uzeto je 649 uzoraka na drivein punktovima, u karantteni imamo 21 studenta. Sustav funckionira vrlo otežano. Pozivamo građane na oprez”, poručio je Jeleč.

 


Komentari