U Zagrebu temperature iznad prosjeka, ali već u nedjelju stiže promjena

Ivan Klindić

U većini Hrvatske četvrtak je bio jedan od najtoplijih dana ove godine, a ponegdje i najtopliji, kazao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

“Najviših, čak 24 °C, izmjereno je u Velikog Gorici, Slavonskome Brodu, Sisku, Karlovcu, Goricama pokraj Nove Gradiške te na Bilogori pokraj Pitomače! Pritom vjerojatno ni na tim postajama, ali sigurno ni na zagrebačkima – ni u Maksimiru ni na Griču – nikada do sada tako visoka temperatura nije izmjerena tako rano u godini – u Maksimiru 23,2 °C, a na Griču 22,9 °C! Viša je do sada prvi put u godini izmjerena 11. ožujka u Maksimiru, te 17. ožujka na Griču. A podaci najviše dnevne temperature zraka na Griču postoje još od 1881. godine”, kazao je meteorolog.

No, slijedi promjena.

“Potkraj nedjelje, i osobito u ponedjeljak, s već najavljivanom izraženijom promjenom vremena, kiša je gotovo sigurna diljem Hrvatske, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vjerojatno i s olujnim nevremenom, u gorju i snijegom”, navodi Vakula.

“Za vikend na kopnu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Mjestimične kiše bit će uglavnom u subotu. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak porast naoblake uz kišu, a uz zahladnjenje u ponedjeljak u gorju može biti i snijega. Puhat će jugozapadnjak, u ponedjeljak sjeveroistočnjak. U nastavku novoga tjedna stabilnije nego u ponedjeljak, s temperaturom primjerenom dobu godine. Na Jadranu će u subotu kiše i grmljavine biti uglavnom u Dalmaciji, a u nedjelju djelomice sunčano. U ponedjeljak jače naoblačenje uz kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom te padom temperature zraka. Od utorka sunčanije i uglavnom suho. Nakon jugozapadnjaka i juga, početkom novoga tjedna zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.


Vakula dodaje: ‘Ostvari li se najnovija dugoročna prognoza za ljeto, za što postoji prilično velika vjerojatnost, ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godinu, nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina – i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja. Nadajmo se ipak ne i ekstremna kao prošla, a i s manje rekorda nego što ih je ovo ljeto bilo u Australiji.’

Komentari

loading...
-->