U Zagrebu se otvara prvi Centar za klimatološka istraživanja! Konačno će se početi istraživati utjecaj klimatskih promjena Hrvatsku!

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) Sveučilišta u Zagrebu osnovat će prvi Centar za klimatološka istraživanja u Hrvatskoj koji će biti središnja institucija za interdisciplinarna istraživanja klime i klimatskih promjena.

Kako je istaknuto u srijedu u priopćenju toga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta, PMF će spomenuti centar osnovati kao vodeća istraživačka i obrazovna institucija s dugogodišnjom tradicijom nastave i istraživanja u različitim područjima klimatologije u Hrvatskoj.

Suvremena istraživanja i umrežavanje vrhunskih znanstvenika

Uz napomenu da su u današnje vrijeme klimatske promjene predmet brojnih znanstvenih istraživanja, u priopćenju stoji kako, zbog njihova utjecaja na okoliš i životne uvjete na Zemlji, klimatske promjene zaokupljaju i sve veću pažnju javnosti.

Voditeljica izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić istaknula je da će, osim razvoja i provođenja suvremenih istraživanja, taj centar umrežiti i spojiti sve vrhunske znanstvenike PMF-a u području klimatologije.

“Zbog iznimne složenosti klimatskoga sustava Zemlje te brojnih kompleksnih procesa i međudjelovanja, nužan je multidisciplinarni pristup proučavanju. Zato PMF, koji okuplja znanstvenike iz različitih područja prirodoslovlja i matematike, ima iznimnu snagu i kompetencije za interdisciplinarna i multidisciplinarna znanstvena istraživanja”, ocijenila je Herceg Bulić.

Smatra kako će takvim pristupom Centar postići kvalitetne znanstvene rezultate te steći nove spoznaje o ranjivosti prirodnih i urbanih okoliša na klimatske promjene. Pritom će se, dodala je, pozornost posvetiti istraživanju utjecaja klimatskih promjena na elemente okoliša koji su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku. Jedna od zadaća Centra je i organizirati aktivnosti radi podizanja svijesti šire javnosti o klimi i klimatskim promjenama.

“Centar će posebno voditi računa o izobrazbi mladoga znanstvenog kadra, ranom uključivanju studenata u znanstveno-istraživački rad te podizanju svijesti javnosti o klimi, klimatskim promjenama i njihovom utjecaju putem raznih popularno-znanstvenih manifestacija, radionica i nastupa u medijima”, najavila je voditeljica Ivana Herceg Bulić.


Komentari