U Zagrebu počela sezona uličnih festivala: Provjerite što se nudi ove godine!

Pixabay

U Zagrebu je počela sezona festivala. U ponedjeljak je započeo Cocktail Week, a danas su počela još tri: Zagreb Beer Fest, Gastro Music Festi Staropramen Piknik. Krajem mjeseca počinju  i Cest is d’best i Baš Naš.

Po običaju, svugdje će biti nešto muzike te hrana i piće. Ponuda je raznolika: od steakova do meksičke hrane, pa i kućica s posebnim ginovima.

Cocktail Week u Zagrebu počeo je 13. svibnja, ali još nije kasno da provjerite što nude. Danas kreće njihov dvodnevni Open Air party na Platou Gradec. Navedeni festival organizira koktel majstor Vedran Gulin, a uspio je okupiti 24 barmena iz 14 zagrebačkih barova te još 13 njih iz ostatka zemlje. Cocktail Week zamišljen je istodobno kao festival koktela s pop-up barovima i događanjima po zagrebačkim barovima, a ove godine sudjeluju A Posto, A Most Unusual Garden, Botaničar, Cooltura Hub, Dežman, Dežman Mini Bar, Egoist Cvjetno, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, Glow Bar, Noel, Roots, Swanky, Verde Centar i Gin Bar Kosta.

“Čitav tjedan barmeni su pripremali posebno kreirane koktele po posebnim cijenama. Drugim riječima, radi se o pristupačnim koktelima uz puno kreativnosti”, rekao nam je Gulin i dodao zanimljiv detalj za Open Air Party: “Ovo je prvi zagrebački potpuno bezgotovinski party na kojem se plaća isključivo karticama”. Za gastro ponudu Open Air partyja bit će zadužen poznati chef Vid Nikolić.

Treće izdanje Zagreb Beer Festa počelo je 17. svibnja, na istom mjestu kao i prethodne dvije godine. Osim hrpe piva, organizatori najavljuju razne nastupe, a očekuju se Urban&4, Jonathan, Psihomodo Pop, Luce, Svemirko i Detour. Što se tiče hrane, trebalo bi je biti dosta. Sudjeluju: BBQ Hot Yard, Fantastic Food, Kitchen & Grill Plac, Submarine, Arborio, Rešetka by Đurina Hiža, Munchy, Cheese Bar i Fakin & GUŠT Food & Grill.

Organizatori su otkrili i specijalitete koje su restorani pripremili posebno za Beer Fest: “Rešetka by Đurina Hiža ide s najjačim adutom, burgerom Divlji Đuro (burger od divljači s vrganjima, lisičkama, povrćem i umacima) i s Raščehjenom Gujdom (verzija jela pulled pork). Munchy slaže jedan novitet, frap, odnosno prženu tortilju (deep fried wrap), koji će dolaziti u tri varijante, s pršutom, piletinom i vegetarijanski”.

Treći put u Zagrebu se organizira i Gastro Music Fest, festival hrane i muzike. Održavat će se u centru grada te će najljepšem zagrebačkom parku Zrinjevac donijeti atmosferu renomiranih jazz klubova i poznatih blues barova. Organizatori  su za gastro dio uposlili 13 restorana: El Toro, Apereativo, Cheese Bar, Klub ljubitelja janjetine, Kitchen&Grill Plac, Cellar Grill, Beer Bar, Wok by Matija, Pani, Rakijarnica & bar Mangosta, Trdelnik, Smyrna, Brewbites, American Dollar Bar, Funny Sticks, Wurst Bar, Fun Bobby, House of Booze, Arepa, Amelie, Delicije & Ambicije i Apululu

Među glazbenicima koji će nastupati su mladi Filip Rudan, saksofonist Jakša JordesEric Vidović i Scifidelity Orchestra. Restorani su pripremili solidnu ponudu pa će tako Cellar Grill pripremati Caribbean chili burger, Pani je zadužen za meksičke specijalitete, Kitchen&Grill Plac za roštilj.

Počeo je i drugi Staropramen piknik i trajat će deset dana, a smješten je u zelenoj oazi usred grada. Tamo su spremne dekice, pletene piknik košare, svijeće, lampice i klupice posebno dizajnirane za ovaj festival, koji se osim oko piva vrti i oko burgera. Posjetitelji Staropramen piknika moći će uživati u slasnim zalogajima Mason burgera, koji je proglašen najboljim hrvatskim burgerom po ocjeni posjetitelja Zagreb burger festivala čak dvije godine zaredom.

Što se tiče muzike, popodnevni sati su rezervirani za mlade glazbenike koji će izvoditi covere, a večernji za poznatije izvođače. “Afterwork druženja začinit će nastup talentirane Zsa Zse, a uslijedit će nastupi popularne LuceDine JelušićaMatije CvekaDamira Kedže, Vlahe Arbulića i Nike Turković”.

Springerica je novi piknik u gradu i održava se prvi puta u ljetnom vrtu Vintage Industrial Bara. Trajat će do početka lipnja, a bit će spoj glazbenika, umjetnika, hrane i pića. Ovo zabavno dvorište usred Zagreba imat će svoj Krafteraj, Špajzu & Žurku.

“Kafteraj će biti art&craft raj gdje ćete moći upoznati umjetnike i kupiti koju kul sitnicu za razveseliti dušu. Špajza će biti rascvjetani gastro kutak za koji je zadužen Drama Bar, a posluživat će i koktele i dramatično dobar izbor ginova. Za kraj na Žurki ćemo chillati i odmarati dušu”, kažu organizatori i napominju da nedjeljom i ponedjeljkom ne rade jer “čovjek nije stvoren da radi više od 5 dana u tjednu”.

Gourmet & Music festival Baš Naš  također se održava  prvi puta, a organiziraju ga ljudi zaslužni za Advent u Klovićevim dvorima. Organizatori su pripremili posebno mjesto s pogledom na katedralu za zagrebačku foto razglednicu, tri rooftop bara te pješčanu plažu na najvišoj gradskoj pozornici. Na Baš Naš festivalu sudjelovat će 11 ugostitelja: RougeMarin, Arborio, Jingle Mingle, Pani, M&R, Beer Bar, Rasafarma, Mangosta Bar, Sweet&Meat, Cellar Grill i Caribbean Chili, a tu je i gin bar u kojem će se moći probati prvi hrvatski craft gin, koji proizvodi mlada samoborska tvornica gina Butterfly Effect Distillery.

Ovogodišnji Cest is d’Best 23. je po redu i po prvi puta će na Trg bana Jelačića dovesti osam živih skulptura. Također, na Cvjetnom  trgu će  organizirati prvi cjelovečernji plesnjak „Bilo je osam na trgu cvijeća“. Na Zrinjevcu je organiziran dvosatni cabaret, a Europski trg bit će centar glazbe. Gastro ponuda razlikovat će se ovisno o lokaciji. Na Zrinjevcu možete očekivati više slatke varijante, a na Europskom trgu konkretnije, ručkovi i večere.

Organizatori Cest is d’Besta reki su kako će na festivalu sudjelovati 13 ugostitelja, a neke od njih mogli biste vidjeti na više lokacija.Organizatori su posebno istaknuli ovih deset kućica s hranom i pićem: Apululu, Pani, House of Booze, Fantastic food, Ice bar, Cerall grill, Pofertjes, Najbolje fritule, Tvornica baklava i InVidico koktel house.

 


Komentari