U Zagrebu danas 368 novooboljelih, ukupno je 1467 novozaraženih, a preminule su 33 osobe

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1467 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14 524.

Među njima su 1513 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 167 pacijenata.

Preminule su 33 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 70 243 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 865 preminulo, ukupno su se oporavile 54 854 osobe od toga 1852 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 29 179 osoba.

Do danas je ukupno testirano 572 489 osoba, od toga 7 803 u posljednja 24 sata.

Grad Zagreb

Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 368.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 994 testiranja na SARS-CoV-2, od čega su 272 nalaza bila pozitivna. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 653 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je 791 osobi.

Od 653 obrađene pozitivne osobe: 242 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 230 osoba su kontakti COVID + osoba, devet je osoba doputovalo iz BiH, Austrije i sa Kosova. 28 osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 28 osoba obrada je još u tijeku. Kod 14 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama. 24 djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 73 osobe završena je od strane liječnika obiteljske medicine. Kod dvije osobe moguće je izlaganje tijekom obiteljskih druženja.

U osam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika i četiri zdravstvene djelatnice, a dvoje je korisnika na žalost preminulo.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod osam učenika i sedam nastavnika osnovnih škola te 10 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 257 učenika i sedam nastavnika osnovnih te 215 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 3.126 aktivnih slučajeva.

NAPOMENA: Podatak o oporavljenim osobama biti će objavljen naknadno

Zagrebačka županija

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je 180 osoba osoba, izvijestio je u utorak Zavod za javno zdravstvo te županije. Trenutno je na području Zagrebačke županije aktivno 2495 slučaja. Najviše novooboljelih je u Velikoj Gorici (44), Samoboru (21), Zaprešiću (20) te Dugom selu (19).

Samoizolacija je propisana učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

Epidemiološka situacija

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar je ocijenio da situacija jest bolja, “ali je daleko od toga da možemo biti mirni”.

Od 994 obrađena testa danas u Zagrebu imamo 272 pozitivna na koronavirus. To je oko 27 posto pozitivnih nalaza. Vijesti su dobre, ali i nisu, s obzirom na to da je ranije bilo 40 pa i više posto pozitivnih nalaza, izjavio je Šostar.

Situacija jest bolja, “ali je daleko od toga da možemo biti mirni”, rekao je Šostar. Prave brojeve ćemo, dodaje, vidjeti danas i sutra, jer se vikendom znatno manje testira. Prerano je, kaže, da bi se vidjeli rezultati mjera.

Građani se sve više pridržavaju mjera i nose maske. Naravno da u svakom žitu ima kukolja i oni ne brinu o drugima oko sebe, upozorio je Šostar u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Antigensko testiranje do kraja tjedna

Najavio je da će se s antigenskim testovima u Zagrebu krenuti do kraja tjedna.

Sigurno će doći do skoka broja novooboljelih jer znamo da je praktički 90 posto oboljelih asimptomatsko i ne znaju da nose virus u sebi. Ne vjerujem da ćemo cjepivo imati prije proljeća jer je treća klinička faza dosta duga, rekao je, uz ostalo, Šostar.

Smatra da će ove godine, zbog epidemiološkim mjera i nošenja maski, biti i manje oboljelih od gripe.


Komentari