U Zagrebu 59 novozaraženih! Zbog korone raste broj učenika u samoizolaciji! Zaraza se pojavila i u domu za starije!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Novih 56 osoba zaraženih koronavirusom zabilježeno je u zadnja 24 sata u Gradu Zagrebu, gdje je samoizolacija određena za 162 osobe, uključujući 30 osnovnoškolaca, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 807 uzoraka, a od 56 novih slučajeva 23 osobe su negativne epidemiološke anamneze.

Pozitivan nalaz utvrđen je kod jednog učenika i pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, pa je mjera samoizolacije izrečena za 30 učenika, jednog učitelja i sedam pomoćnika u nastavi.

Za 27 zaraženih utvrđeno je da su kontakti ranije pozitivnih osoba, dva slučaja uvezena su s područja BiH i Španjolske, jedna osoba mogućnost zaraze dobila je prilikom izlaska, dvije su vjerojatno zaražene kod izloženosti prilikom obiteljskih svečanosti, a jedna na godišnjem odmoru.

Među novozaraženima su po jedan korisnik i djelatnik jednog zagrebačkog doma za starije osobe. Djelatnik je testiran nakon povratka s godišnjeg odmora, dok je štićenik zaražen prilikom izlaska iz doma.

Veći broj zaraženih zbog povećanog broja testiranja u Zagrebu

U Zagrebu je trenutno 370 aktivnih slučajeva, dok se 1676 osoba nalazi u samoizolaciji, rekla je pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda Cecilija Rotim koja je povećan broj novih slučajeva objasnila povećanim brojem obavljenih testiranja.

“Situacija u Zagrebu nije alarmantna, ona je pod kontrolom naše epidemiološke službe, službe za školsku i adolescentnu medicinu i službe za javno zdravstvenu gerontologiju”, istaknula je Rotim.

Zagrebačka županija

Zaraza koronavirusom u zadnja je 24 sata potvrđena za novih 20 osoba u Zagrebačkoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novozaraženih u županiji, njih osmero, je s područja Dugog Sela, petero s velikogoričkog područja, po dvije s područja Zaprešića, Vrbovca i općine Brckovljani, te jedna iz Samobora.

Trenutno su u županiji aktivna 262 slučaja zaraze.

Od ukupno 20 novozaraženih osoba 11 su kontakti ranije oboljelih, dva slučaja zaraze povezana su s privatnim proslavama, po jedan s boravkom na obali te u bolnici, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za nove 63 osobe.

Zbog jedne pozitivne djelatnice u tijeku je epidemiološka obrada u jednom centru za rehabilitaciju na širem području Dugog Sela.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije od početka pandemije do danas u 10 sati za 836 osoba potvrđena je zaraza covidom-19, izliječeno je 557 osoba, a 17 ih je umrlo.


Komentari