U Zagrebu 343 novozaražene osobe, liječnik iz KB Dubrava: ‘Nastavi li se ovako, za dva tjedna popunit će se svi kreveti u bolnici’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare rekao je kako je u Zagrebu ukupno 343 novozaraženih osoba. U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 278 novoobljelih.

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jest broj umrlih kao i visok postotak pozitivnih testova, barem jedna trećina. U KB Dubravi je trenutno popunjeno čak 400 kreveta, a 70 pacijenata je na respiratoru. Pritisak na bolnice je velik, što itekako zabrinjava zdravstvene djelatnike.

Prof. dr. Ivica Lukšić, ujedno i  v. d. ravnatelja KB-a Dubrava za Jutarnji je izjavio kako je započela priprema preostalih 225 kreveta, jer se broj pacijenata, nažalost svakoga dana povećava. Isto tako, tijekom vikenda se pripremala nova intenzivna jedinica sa 14 kreveta.

“Nastavi li se taj trend, bojim se da bismo uskoro mogli aktivirati i šator ispred bolnice za nešto lakše pacijente. Naime, vrlo je jednostavno izračunati, ako idućih dana budemo primali dnevno 15 do 20 pacijenta, za dva tjedna popunit će se svi kreveti u zgradi bolnice“, kazao je Lukšić.

Pomoć djelatnika iz drugih bolnica jedini je način omogućavanja funkcioniranja velikog kapaciteta intenzivne skrbi u KB Dubrava, a Lukšić tvrdi da je velik broj onih koji su se i sami prijavili za rad u centru.

“Trenutno imamo šest jedinica intenzivne skrbi, od kojih tri vode liječnici iz naše bolnice, jedan kolege iz KBC-a Zagreb, a drugi liječnici i medicinske sestre iz KBC-a Sestre milosrdnice. Njima se od jučer pridružuje ovaj novi tim sastavljen od liječnika i medicinskih sestara iz tri zagrebačke bolnice”, tvrdi prof. dr. Lukšić.

Uskoro stiže i 10 novih respiratora, koje je Ministarstvo zdravstva namijenilo upravo za covid bolnicu Nedostaje i adekvatnog prostora za zdravstveno osoblje, kojima je odmor između smjena nužan, zbog čega ih se vozi u Policijsku akademiju gdje im je osigurano navedeno. Isto tako, u Dubravi se dnevno obave barem dvije operacije covid-pozitivnima, a trenutno je 50 kirurških pacijenata u KB-u. Navedeno se provodi s ciljem da se druge bolnice što dulje mogu primati nezaražene pacijente.

Prof. dr. Lukšić smatra da je zaštita djelatnika u covid-bolnici učinkovita, jer je trenutno njih 41 u samoizolaciji, od kojih je 36 pozitivnom. Ono što ovog doktora zabrinjava je velik broj umrlih, no naglašava se u Dubravi liječi velik broj najtežih pacijenata, koji većinom imaju i druga kronična oboljenja.

U Infektivnoj klinici dr. Frana Mihaljevića, jučer su bila samo dva slobodna mjesta na intenzivnoj skrbi,  što je itekako zabrinjavajući podatak. Isto tako, smrtnost onih koji završe na respiratoru, kao i drugim zemljama, velika je i kod u Hrvatskoj, odnosno više od 60 posto.

 


Komentari