U Zagreb dolaze šefovi europskih država i najviši dužnosnici EU: Birat će novo vodstvo EPP-a

Bozidar Vukicevic / CROPIX

Šefovi europskih država i vlada te najviši dužnosnici EU, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te još aktualno vodstvo EU Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, očekuju se na izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP) od 20. do 21. studenoga u Zagrebu, prenosi N1.

U Zagrebu se očekuje više od 2000 delegata iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice, a koji će u Areni Zagreb birati novo vodstvo – predsjednika, glavnog tajnika, 10 potpredsjednika i rizničara, a domaćin skupa bit će HDZ, odnosno predsjednik vladajuće stranke i hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Od najviših europskih političara na skupu u Zagrebu očekuju se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti zadnji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, a pitanje je hoće li doći i mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka suspendirana iz EPP-a i nema pravo glasa, ali je pozvana na kongres, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka (SNS) postala pridružena članica EPP-a, koja također nema pravo glasa, ali su i oni dobili pozivnicu.

Bit će tu i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te šefovi država, vlada i/ili stranaka članica EPP-a Irske, Latvije, Grčke, Cipra, Rumunjske, Bugarske, Nizozemske…

U HDZ-u nisu htjeli spekulirati tko bi mogao biti novi predsjednik EPP-a, jer je kandidacijski proces otvoren, a nije isključeno niti da će se netko iz njihovih redova kandidirati za neku poziciju, možda za potpredsjedničko mjesto, no o tome još ne žele govoriti.


Komentari