U stacionaru Arena leži 20-ak pacijenata: ‘Jednog su vratili u KB Dubrava jer mu se pogoršala klinička slika’

Foto: Ministarstvo zdravstva/Ilustracija

Stacionar Arena Zagreb u subotu je počeo s radom. Sada tamo leži oko 20-ak pacijenata. Kako nam je rekla koordinatorica Ines Kozina, tamo su isključivo pacijenti s covidom.

“Broj pacijenata koji leže u Areni se stalno mijenja, tu imamo stalnu komunikaciju s Klinikom “Dr. Fran Mihaljević”, KBC Sestre Milosrdnice te KB Dubrava. Tu leže pacijenti isključivo s koronom, ali s lakšim simptomima, npr. oni pred otpuštanjem kući. Oni kojima ne treba respirator, ali ih se još ne može pustiti kući, a s druge strane zauzima krevet težim bolesnicima.

Mogu se uvijek zakomplicirati stvari, tako se dogodilo i s jednim pacijentom i vratili su ga u Dubravu”, rekla nam je koordinatorica Kozina.

Objasnila nam je i kako imaju respirator u slučaju pogoršanja situacije pacijenta. U stacionaru radi trenutno 18 liječnika te 26 medicinskih sestara. Liječnicima i medicinskim sestrama pomažu i sestre i doktori iz Hrvatske vojske.

“Hrvatska vojska daje nam podršku ne samo u organizaciji, već i njihovi zdravstveni djelatnici rade u stacionaru”, poručila je Kozina.

‘Zagreb na raspolaganje daje djelatnike Nastavnom zavodu za hitnu medicinu’

Oglasili su se i iz Gradskog ureda za zdravstvo.

“Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade Republike Hrvatske, u subotu 28.
studenoga 2020. godine započeo je s radom stacionar Arena Zagreb i zaprimanje pacijenata oboljelih od koronavirusa, koji su do tada bili hospitalizirani u zdravstvenim ustanovama na području Grada Zagreba.

Zaprimanje pacijenata u stacionaru organizirano je sukladno izraženom vremeniku
pojedinačnog zaprimanja pacijenata koje transportiraju djelatnici sanitetskog prijevoza
Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Od pojave epidemije Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba na području
Grada obavlja prijevoz pacijenata kod kojih ve6inom postoji sumnja na zaraze virusom
COVID-19. Zbog povećanih zahtjeva za obavljanjem usluga sanitetskog prijevoza i svjesni
opterećenja koje navedeni zahtjevi predstavljaju, Grad Zagreb kao osnivač te Gradski ured za zdravstvo odlučili su osigurati dodatnu pomoć u vidu upućivanja zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Ovisno o broju zahtjeva za obavljanje sanitetskog prijevoza te kapacitetima kojima
raspolažu, zdravstvene ustanove, čiji je osnivač Grada Zagreb, u tu će se svrhu Nastavnom
zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba na raspolaganje staviti jedan do dva tima u sastavu medicinska sestra., medicinski tehničar i vozač.

Navedenim dodatnim zalaganjem, Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo iskazuju
solidarnost svih sudionika zdravstvenog sustava Grada Zagreba kako bi se u potpunosti očuvao kontinuitet službe i neometani proces rada u interesu zaštite života, zdravlja, dobrobiti i prava korisnika usluga Zavoda i svih pacijenata te osiguranja pravovremene i kvalitetne zdravstvene zaštite svih građana Grada Zagreba”, poručili su iz Grada.

Komentari