U slučaju Zambija je bilo govora mržnje: Poslani i dopisi DORH-u

Foto: Stafrance Zulu / CROPIX

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u petak u Hrvatskom saboru da je u slučaju Zambija bilo govora mržnje upozorivši da govor mržnje dodatno može poticati i druge na različite vidove diskriminacije i nasilja.

Hrvati iz Zambije spojeni s posvojenom djecom: ‘Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku’

“Bilo je pojava govora mržnje u širem i užem smislu, a to je pitanje DORH-a i sudova. Došlo je do vrlo štetnog, destruktivnog, problematičnog i opasnog isticanja pojedinih tema na način koji može direktno škoditi jer govor mržnje može poticati i druge na različite vidove diskriminacije i nasilja”, rekla je pravobraniteljica tijekom rasprave o izvješću za 2021.

‘NISMO JU PRODALI’ Javio se otac djevojčice iz Konga: ‘Hvala vam…’

Time je odgovorila Ivani Kekin (Možemo) koju je zanimalo da li je u javnom prostoru u slučaju Zambija primijetila pojačan govor mržnje i huškanje od strane pojedinaca, političkih stranaka i dijela medija koje je bilo motivirano transfobijom, homofobijom, rasizmom i sl. te je imalo značajan utjecaj na cijelu grupu ljudi.

SUTKINJA DONIJELA ODLUKU: Hrvati u Zambiji oslobođeni, nalog za puštanje ide odmah

Šimonović Einwalter rekla je i da je slučaj Zambija otvorio brojna pitanja podsjetivši kako je na govor mržnje reagirala i dopisima DORH-u te Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Vijeću za elektroničke medije.


Komentari