U samo tri dana naglo porastao broj nastavnika u samoizolaciji! S učiteljskim fakultetima već traju pregovori o dodatnom zapošljavanju!

foto:pexels

U samo tri dana naglo je porastao broj prosvjetnih djelatnika koji se nalaze u samoizolaciji.

Prema službenim podacima, u četvrtak ih je bilo 103, a u nedjelju čak 149. Jednostavnom matematičkom računicom dolazimo do povećanja od čak 44 posto!

Što bi se dogodilo da se ovakav porast zadrži? Prema takvom scenariju u roku od mjesec dana u izolaciji bi bilo čak 5,738 nastavnika! Ako uzmemo u računicu da u našim školama radi oko 40.000 prosvjetara, to bi značilo da bi početkom listopada skoro svaki sedmi bio izvan stroja.

S takvim, galopirajućim tempom, posve je izgledno da bi nastava na daljinu bila jedina moguća opcija.

Ipak, treba biti i malo optimističan. Kako bi se prema projekcijama Krunoslava Capaka broj novoozaraženih – a tako i osoba kojima je propisana samoizolacija – trebao smanjiti do kraja rujna, do ovog crnog scenarija vjerojatno neće doći.

Međutim, to ne znači da bi nastava normalno funkcionirala ni s nekim ‘sivim’ scenarijem. Ogromnih problema biti će i ako svaki dvadeseti nastavnik  završi u samoizolaciji. Uostalom, ministar Radovan Fuchs ionako je priznao kako problem s nastavnicima fizike, kemije i biologije postoji već sada – s time se škole ‘muče’ i u redovnim okolnostima.

Stoga je Fuchs otkrio da se se već razgovara s učiteljskim fakultetima te da postoji opcija da se na zamjene primaju – studenti. Prema zakonu, dopušteno je privremeno zapošljavanje na 60 dana.

Da će nedostatak raspoloživog kadra biti najveći problem školama potvrdila nam je i Marija Luković, ravnateljica osnovne škole “Gustava Krkleca” iz novozagrebačkog kvarta Travno.

“Slažem se, to će vjerojatno biti i najveća prepreka za održavanje redovne nastave. U tako kratkim rokovima biti će iznimno teško pronaći zamjenu. Nezahvalno je prognozirati kako će sve to funkcionirati, zaista ćemo morati ići iz dana u dan”, pojasnila je.


Komentari