U povijest je ušla Zagrebačka deklaracija jer ona će Albaniju i Sjevernu Makedoniju u Europsku Uniju

Foto: Twitter/Andrej Plenkovic

Virus COVID-19 narušio je planove mnogih, ali i onemogućio klasično presjedanje Hrvatske Vijećem Europe, ali tehnologija je spasila što se spasiti da pa je na današnjoj videokonferenciji, čelništvo 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana usvojilo Zagrebačku deklaraciju.

Iako joj ime tako govori, deklaracija zapravo nema nikakve direktne veze sa Zagrebom, ali ona je jako važna za očuvanje europskih vrijednosti i načela. Na toj konferenciji, Vijeće je dalo zeleno svjetlo otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, prenosi HRT.

“Donijeli smo važne odluke koje dokazuju našu privrženost jugoistočnoj Europi. 3,3 mlrd. eura kratkoročno i srednjoročno kako bismo pomogli toj regiji u borbi s Covidom-19. Druga važna odluka je da čvrsto podupiremo europsku perspektivu ovog dijela Europe uz nužnost provedbe reformi za vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također je važna odluka Vijeće o zelenom svjetlu za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju”, kazao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Za pristup, navedene države moraju provesti reformu vladavine prava, ali premijer Andrej Plenković zadovoljan je postignutim.

“Želimo odaslati jasnu poruku da Europska unija stoji iza zemalja Zapadnog Balkana. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet”, poručio je te kazao kako je tema ovog sastanka bila i organizacija paketa pomoći.
Nakon videokonferencije, premijer je odgovarao na pitanja novinara, a upitan je i što je točno snažno u poruci ove deklaracije.
“Ona se za početak ogleda u činjenici da se sastanak na vrhu uopće održao, s obzirom na to da od sredine ožujka nismo bili zbog Covida-19 bili u mogućnosti održati neki sastanak u Hrvatskoj, niti u Bruxellesu”, zaključio je.


Komentari