U POTRAZI ZA LJETNIM ŠTIVOM: Doznajemo koja je knjiga zaludila Zagrepčane, a imamo i niz prijedloga!

Ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Godišnji odmor idealna je prilika za čitanje štiva koje će vas nadahnuti, oraspoložiti ili pak zaintrigirati. Povodom toga, odlučili smo doznati kakvo je stanje u knjižnicama Grada Zagreba. Viša knjižničarka Janja Maras otkrila nam je kakva su pravila u knjižnicama tijekom ljeta, što najviše posuđuju Zagrepčani i koje su njihove preporuke.

Tijekom ljeta smijete posuditi više knjiga

“Prema pravilima KGZ-a, tijekom ljetnog razdoblja članovima je omogućeno da posude građu na 63 dana kada je riječ o knjigama i 21 dan kada je riječ o drugoj vrsti građe (elektronička građa, CD, DVD i dr.) Također, moguće je posuditi više knjiga nego što je pravilima propisano u želji da članovi imaju prilike opskrbiti se knjigama za vrijeme godišnjih odmora. Što se tiče e-knjige, pravila posudbe ista su tijekom cijele godine. Putem aplikacije ZakiBook trenutno je dostupno skoro 1 500 naslova za odrasle i djecu”, objasnila je Maras.

Ako nemate ideju što posuditi, na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba redovito se objavljuju preporuke za čitanje u tri kategorije: za odrasle, za djecu i za mladež. Preporuke se objavljuju pod naslovom „Pročitajte u 2022.“ i uvijek su istaknute na naslovnici weba, stoga vrlo lako pronaći nešto za sebe.

Među posljednjima su izdvojene: za odrasle „Jedna žena“ od Annie Ernaux i „Mladost“ od Tove Ditlevsen, za djecu „Luda kuća“ od Sanje Lovrenčić te za mlade „Srce od tinte“ Cornelije Funke.

Ovo je top 10 najposuđivanijih knjiga

Doznali smo i koje su top deset najposuđivanije knjige trenutno:

1. Mračna kći, Elena Ferrante
2. Kraljevstvo, Jo Nesbo
3. Povijest Pčela, Maja Lunde
4. Divni svijete, gdje si, Sally Rooney
5. Smola, Ane Riel
6. Putujuće kazalište, Zoran Ferić
7. Ponoćna knjižnica, Matt Haig
8. Planine pjevaju, Nguyen Phan Que Mai
9. Atomske navike, James Clear
10. Sinovi, kćeri, Ivana Bodrožić

Po čemu je posebna Mračna kći?

Knjiga koja se nalazi na tronu “Mračna kći” obrađuje temu majčinstva kroz oči majke koja se s tom ulogom teško nosi, rastrgana između potrebe za slobodom i podijeljenih emocija koju sa sobom nose okovi roditeljske odgovornosti. Prema ovome je romanu Maggie Gyllenhaal snimila istoimeni film s Oliviom Colman, Dakotom Johnson, Jessie Buckely, Peterom Sarsgaardom, Paulom Mescalom i Edom Harrisom te je nagrađena za najbolji adaptirani scenario na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Ako želite pročitati nešto novo, knjižničarka Maras izdvojila nam je pet najrelevantnijih naslova. To su “Pačinko” od Min Jin Lee, “Što ako: foto povijest jedne neobične obitelji” od Ane Salopek, “Tapiserija sestara Hekne” od Larsa Myttinga, “Teorem” od Piera Paola Pasolinija te “Teški osjećaji : kako biti okej i kad ništa oko nas nije okej” od Liz Fosslien i West Duffyja.

Zanimalo nas je i tko najviše čita, odnosno koja je dobna skupina najviše posuđivala u 2022. godini:

“Podaci govore da većinom usluge Knjižnica grada Zagreba koriste zaposlene žene između 35 i 45 godina, kao i školska djeca koja u knjižnicu najčešće dolaze zbog posudbe lektire”.

Gradske knjižnice već u prvoj polovini 2022. imaju velik broj novoupisanih članova.

“Bilježimo ih preko od 8 i pol tisuća članova od kojih je najviše djece do 15 godina koji imaju besplatan upis što je 44 posto od ukupno novoupisanih”, rekla nam je Maras.

O aplikaciji ZakiBook

Na samom kraju, upoznala nas je s aplikacijom Zaki Book preko koje Zagrepčani mogu knjige čitati online.

“Aplikacija ZakiBook prva je hrvatska knjižnična aplikacija koja je omogućila posudbu e-knjiga. Aplikacija trenutno ima osnovne funkcije koje omogućuju posudbu i čitanje e-knjiga, no radi se na njezinom razvoju i nadogradnji. Trenutno uslugu posudbe e-knjige putem ove aplikaciju svojim članovima nudi više od 30 knjižnica u Hrvatskoj. U nastojanjima da se članovima olakša dolazak u knjižnicu ove godine puštena je u rad još jedna aplikacija – eZaKi koja omogućuje upis i obnovu članstva, plaćanje bankovnim karticama, korištenje digitalne članske iskaznice i slične usluge. Aplikacija je od kada je puštena u rad 30. svibnja ove godine u Google trgovini dosegla je razinu najpopularnije među besplatnim aplikacijama u kategoriji Knjige i priručnici”, poručila je viša knjižničarka Janja Maras.


Komentari