U KOJEM JE KVARTU NAJBUČNIJE? Nove karte pokazat će tko se u Zagrebu bori s ovim problemom

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL/ Ilustracija

Koliko je okoliš zagađen bukom i koji je “kvart najglasniji”, doznat ćemo uskoro. Naime, Grad je raspisao javni poziv u kojem traži tvrtku koja će provesti mjerenje u Zagrebu i napraviti analizu podataka za izradu strateških karata buke. Navedeno se provodi u sklopu četvrtog kruga izvještavanja za Europsku komisiju o situaciji s decibelima, a natječaj je otvoren od 15. listopada.

Projekt košta 480 tisuća kuna, a rok za obavljanje posla je sedam mjeseci.

Mjerenja će se provoditi na 20 lokacija

U dokumentaciji stoji kako je potrebno provesti mjerenja na barem dvadeset lokacija u trajanju od sedam dana kako bi se izradila strateška karta buke cestovnog prometa, piše Večernji. Mjerenja su nužna i za decibele koje proizvodi tramvajski promet i to na minimalno pet lokacija.

26,7 posto Zagrepčana je izloženo prekomjernoj buci

Prema posljednjim podacima iz 2016. godine, nastalih u sklopu trećeg kruga istraživanja, stoji da je tijekom dana i noći čak 26,7 posto građana Zagreba izloženo prekomjernim razinama buke cestovnog prometa. Preglasnom željezničkom prometu prije pet godina bilo je izloženo 2.9 posto, a 0.5 posto prekomjernim razinama buke industrijskog pogona.

Također, posljednji podaci mjerenja ne odudaraju od europskih mjesta slične veličine, stoji na stranicama Grada. Kako bi se smanjili štetni utjecaji buke na okoliš, 2018. godine izrađen je akcijski plan upravljanja njome.


Komentari