U Kliničkom bolničkom centru Zagreb bi uz pomoć robota operirali tumore

kbc-zagreb.hr

KBC Zagreb bi svake godine na desetak dana mogao postati središte u kojem će se uz pomoć unajmljenog robota operirati bolesnici iz Hrvatske i zemalja u okruženju, najavio je prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju, piše tportal.

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb održana je XVI. gastroenterološka radionica čija je glavna tema bila upotreba robotike u gastroenterologiji i liječenju raka debelog crijeva. Ovogodišnja radionica, nazvana ‘Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku’, okupila je najistaknutije svjetske endoskopičare, predvođene profesorima Naohisom Yahagijem i Albertom Arezzom.

Pionir na ovom području, Yahagi je profesor medicine i direktor Odjela za istraživanje i razvoj minimalno invazivnog liječenja u Centru za rak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Keio u Japanu. Arezzo je pak stigao sa Sveučilišta u Torinu, gdje je podučavao naše liječnike, da bi sad u Zagrebu demonstrirao najnaprednije endoskopske procedure i rad na najnovijem robotskom sustavu za endoskopsko rješavanje tumora završnog dijela debelog crijeva.

Flex, robotski kirurški sustav tvrtke Medrobotics, liječnicima pruža mogućnost pristupa anatomskim mjestima do kojih je ranije bilo teško ili nemoguće doći, uz minimalno invazivan pristup. Nudi uvećani 3D HD prikaz za bolje otkrivanje karcinoma, veoma je pokretljiv i može se okretati za gotovo 180 stupnjeva. Pomoću njega kirurzi mogu upotrijebiti tromilimetarski zglobne instrumente za precizne operativne zahvate.

Screenshot: youtube/medrobotics

Liječnici i sestre edukatori

Nakon prezentacije, mladim endoskopičarima pružena je prilika da se i sami okušaju u netom viđenim tehnikama na mehaničkim te ex-vivo i živim modelima koje je osigurao Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

“Ovakav izravni kontakt i mogućnost ostvarenja koncepta see it, do it, teach it izuzetno je važan za mlade liječnike, a našu zemlju čvrsto pozicionira kao lidera gastroenterološke edukacije u EU i otvara joj vrata da bude referalni centar izvan Europe”, rekao je prof. dr.sc. Nadan Rustemović, voditelj Odjela za intervencijsku gastroenterologiju.

“KBC Zagreb jedini je zajednički službeni endoskopski trening centar za liječnike i medicinske sestre i tehničare u svijetu”, istaknuo je Rustemović. “Upravo ovakav koncept radionice izdvojio nas je od drugih i kao takvi smo prepoznati i priznati u svijetu. Naši liječnici i medicinske sestre već su desetak godina glavni edukatori Europskih krovnih gastroenteroloških sastanaka.”

Screenshot: youtube/medrobotics

Robot poput ovog, prikazanog danas u Zagrebu, prilično je skupa igračka. Na Rebru ga ne namjeravaju kupiti jer je jednostavno preskup, ali bi ga mogli unajmljivati. Uz dobro obučene liječnike, KBC Zagreb bi svake godine na desetak dana mogao postati središte u kojem će se uz pomoć robota operirati bolesnici iz Hrvatske i zemalja u okruženju. Rustemović vjeruje da bi se tako svaka tri mjeseca moglo endoskopski napraviti desetak operacija ranih tumora koji se sada rade ručno. Štoviše, vjeruje on, prve operacije mogle bi se zakazati u sljedećih godinu dana.

Komentari